Muzika na žici: Sarajevo je ponovo mjesto vrhunskih koncerata

V.A.Z.
Muzika na žici: Sarajevo je ponovo mjesto vrhunskih koncerata
Foto: Radiosarajevo / Violeta Smailović
I ove godine sarajevski muzički život obogatit će festival Muzika na žici koji nam od srijede do nedjelje nudi vrhunske koncerte uz besplatan ulaz.

Dora Schwarzberg, poznata svjetska violinska pedagoginja, i Konstantin Bogino, čuveni pijanista i pedagog, glavni su gosti ovogodišnje, šeste po redu Muzike na žici. 

Oni će se, osim publici, predstaviti i studentima Muzičke akademije u Sarajevu kroz svoje majstorske radionice. 

Violeta Smailović Huart, poznata bh. violinistica i umjetnička direktorica Festivala, kaže kako je neizmjerno ponosna što će ovogodišnji festival biti prilika i za predstavljanje Evropske asocijacije gudačkih pedagoga.

Ipak, ono što je za publiku najzanimljivije jesu koncerti, koji će se održavati u sarajevskom Domu OS, u srijedu, četvrtak, petak i subotu u 19.30.

Na njima će nastupiti solisti i različiti kamerni sastavi u kojima će, osim već pomenutih Konstantina Bogina i Violete Smailović, nastupiti i japanska klaviristica Kanae Endo, ruska umjetnica na violi Nora Romanoff Schwaryberger, njemački violončelist Manfred Stilz, te sopranistica iz Beograda Miomira Vitas.

Osnovna ideja ovogodišnjeg festivala je "Drvo života", koje simbolizira tradiciju i promjene, pa će tako festival kroz prvu koncertnu večer pratiti kompozitore koji su utjecali na Stravinskog (uključujući i Čajkovskog), a na zadnjem koncertu utjecaj na osnovu kojeg je nastala umjetnost Astora Piazolle.

Violeta Smailović Huart istaknula je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kako je svake godine program koncipiran na osnovu jedne moćne ideje, a ovaj put je to "drvo".

"Ako je drvetu da bi opstalo potrebno svjetlost i voda, slično je i za svakog muzičkog talenta - bez znanja, bez podrške koju dobiva od porodice, profesora, okoline i publike, talenat može da uvene. Tako smo kroz naše koncerte istraživali korijene nekih muzičkih pojava", rekla je Smailović.     

Svakako vam preporučujemo da planirate posjetiti koncerte u sklopu festivala Muzika na žici - Dom OS, svakim danom od 19.30 uz besplatan ulaz. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije