Festival 'Muzika na žici' dobio najveće ocjene na međunarodnom skupu

Radiosarajevo.ba
Festival 'Muzika na žici' dobio najveće ocjene na međunarodnom skupu
/ Nastup ansambla Ad hominem
Festival predstavljen u dvorani Slovenske filharmonije

Na upravo završenoj konferenciji ESTA (European String Teachers Association), koja je održana u Ljubljani, učestvovalo je oko 450 pedagoga, predavača, nastupajućih koncertnih muzičara i studenata, te organizatora iz 22 evropske države.

Izuzetno zanimanje prisutnih je izazvala prezentacija sarajevskog festivala "Muzika na žici", koji je prestavljen u Sali Slovenske FIlharmonije u okviru 62 stručna skupa službenog programa ove konferencije.

Ovom prilikom je vrhunska umjetnica, internacionalno priznata violinistica Violeta Smailović Huart, koja je ujedno i umjetnički direktor festivala, predstavila uz malo riječi i puno muzike originalnu ideju i dosadašnje uspjehe ovog jedinstvenog projekta.

U okviru prezentacije su, uz mlade talente iz 7 evropskih zemalja, učestvovali i brojni članovi porodičnog ansambla Musica ad hominem, djeca i unuci cijenjenog kompozitora iz Sarajeva Avde Smailovića (1917 – 1984).

Ugledni muzičari, djelujući u raznim evropskim centrima muzičke kulture, su u koncertnom dijelu ovog programa najavili i obilježavanje 100 godišnjice rođenja njihovog oca Avde Smailovića. Pripreme su u toku, a odnose se na 7. Internacionalni Festival Muzika na žici (planiran za 2017.godinu), a posvečen umjetničkom liku kompozitora, te objavljivanju značajnih sadražaja njegovog umjetničkog rada i životnog puta.

Kroz ovu stručnu manifestaciju došlo je i do ideje o formiranju ESTA-e u BiH, pri čemu bi kolege iz BiH postali jednakopravni članovi ovog evropskog udruženja koje okuplja gudačke pedagoge iz 34 države. Predsjednik međunarodnog društva ESTA, slavni italijanski violist Mag. Bruno Giuranna, ugledni profesor na Hochschule für Musik u Berlinu i Royal Academy of Music u Londonu, je ovom prilikom ponudio svu podršku Violeti Smailović Huart u realizaciji osnivanja ESTA BiH. Cilj djelovanja ovog društva je, da usmjerava i omogućava razvoj pedagogije za gudače na internacionalnom, te visoko stručnom nivou. U okviru ovog evropskog društva postoji istinska potpora i briga za nova pokoljenja mladih muzičkih umjetnika na gudačkim instrumentima. FESTIVAL

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije