"Mozartu u susret": Na pozorišnom trgu Susan Sontag koncert klasične muzike

0
Radiosarajevo.ba
"Mozartu u susret": Na pozorišnom trgu Susan Sontag koncert klasične muzike
Foto: Velija Hasanbegović / Mlade snage opere

U nedjelju 26. maja sa početkom u 20:00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag, bit će upriličen koncert Mozartu u susret u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika će moći uživati u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta poput: Padre, germani, addio, Non piu andrai, Voi che sapete, Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar, Non siate ritrosi.

"Ideju koncerta Mozartu u susret dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere Figarov pir. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo pored arija i dueta iz pomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su Idomeneo, Don Giovanni i Così fan tutte. Također redoslijed programa smo uskladili sa prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mozartovim stvaranjem", dodaju izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

Djeca u Gazi: 'Ispod ruševina smo izvukli odjeću i obukli se za Bajram'

Djeca u Gazi: 'Ispod ruševina smo izvukli odjeću i obukli se za Bajram'

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

"Kad sevdah govori": Muzičko-poetski recital oduševio publiku na platou Historijskog muzeja

"Kad sevdah govori": Muzičko-poetski recital oduševio publiku na platou Historijskog muzeja

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024! je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije