Mostarci se družili s Abdulahom Sidranom

1
Radiosarajevo.ba
Mostarci se družili s Abdulahom Sidranom
Foto: Mostarsko ljeto / Abdulah Sidran sa Mostarcima

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar večeras je u prepunoj sali Instituta Yunus Emre Mostar, a u okviru međunarodne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, upriličeno druženje sa poznatim bh književnikom, akademikom Abdulahom Sidranom.

„Važna stvar je to, da je u posljednoj deceniji, pa možda da ugrabimo i pola prethodne, i u Mostaru kao i u Sarajevu, buknula vrhunska književnost mladih ljudi. Sami znate nabrojati od Nedžada Maksumića do Almina Kaplana, a da ne krećem od veterana što je kod vas dragocjeni Ibrahim Kajan sa svojim divnim knjigama.

Pratim možda i dvadeset godina kako se vrhunska literatura pravi u Mostaru. Sve je to literatura koja munjevito izlazi preko naših međa, federalnih, državnih, regionalnih i ovi mladi koji idu za nama imaju pravo da kažu da su bolji od prethodnika i s većim autoritetom svojih vrlina mogu nas štititi, braniti i predstavljati prema svijetu koji nas ne razumije“, ističe akademik Abdulah Sidran.

Policija se oglasila nakon teške nesreće u BiH u kojoj je učestvovalo vozilo EUFOR-a

Policija se oglasila nakon teške nesreće u BiH u kojoj je učestvovalo vozilo EUFOR-a

Razgovor sa akademikom Sidranom vodio je direktor izdavačke kuće Connectum, Ajet Arifi.

Abdulah Sidran sa Mostarcima
Foto: Mostarsko ljeto: Abdulah Sidran sa Mostarcima

„Jedan fin razgovor sa našim akadmikom, klasikom, Abdulahom Sidranom, o ljudima i događajima, najkraće kazano. Sa Sidranom je uvijek jako lijepo razgovarati, kako za one koji vode razgovor, tako i za slušaoce, jer se uvijek može nešto zanimljivo čuti“, navodi Arifi.

Druženje još jedan je od sadržaja koje je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ organizovala Narodna biblioteka Mostar.

Prva promocija Topčićevog romana pred mostarskom publikom

Prva promocija Topčićevog romana pred mostarskom publikom

„Pričinjava nam zadovoljstvo da smo večeras upriličili razgovor s akademikom Abdulahom Sidranom, jednim od najvažnijih pisaca, ne samo u BiH, nego i u regiji. Riječ je o jednoj atipičnoj vrsti druženja kroz razgovor o raznoraznim temama i ovo smatram vrhuncem sadržaja Narodne biblioteke Mostar u okviru manifestacije 'Mostarsko ljeto 2022“, ističe direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević.

U srijedu, 10.08., na rasporedu „Mostarskog ljeta 2022“ je promocija knjige „Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001.-2016. hronologija“ autora Salke Šarića, koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije