Modernistička utopija: Upoznajte arhitektonsko naslijeđe Zenice

0
Radiosarajevo.ba
Modernistička utopija: Upoznajte arhitektonsko naslijeđe Zenice
Foto: Kuma International Center for Visual Arts / Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice

Kuma International najavila je novi projekat naziva "Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice", posvećen modernističkom arhitektonskom pokretu u Zenici, koja je nekada bila simbol jugoslovenske industrijalizacije i napretka.

Dvosatna šetnja gradom održat će se 29. oktobra, a vodit će je jedan od autora projekta Selver Učanbarlić i Afan Abazović, predsjednik organizacije Azimuth. Kroz ovu šetnju istražit ćemo zeničko modernističko arhitektonsko naslijeđe, razgledajući neke od najvažnijih građevina koje su projektovali slavni jugoslovenski arhitekati kao što su Juraj Neidhardt, Edvard Ravnikar, Jahiel Finci, Zlatko Ugljen, Slobodan Jovandić i Karlo Kužatko.

Šetnja je besplatna i počinje u 15:00 sati ispred Željezničke stanice Zenica.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Ne propustite u Galeriji Collegium artisticum: Izložba fotografija “Woman to Woman“

Ne propustite u Galeriji Collegium artisticum: Izložba fotografija “Woman to Woman“

Posjeta Zenici se nastavlja u 18 sati otvaranjem izložbe "Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice" u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Izložba ima za cilj istražiti jugoslovensku modernističku arhitekturu kroz fotografije, tekstove, 3d modele i drugu dokumentaciju koja ističe deset modernističkih zgrada i ilustruje ključne aspekte modernističkog naslijeđa Zenice. Mnoge od ovih zgrada su pretrpjele oštećenja tokom posljednjeg rata, te su zapuštene u godinama koje su uslijedile. Da stvar bude gora, pokušaji revitalizacije nekih od njih ozbiljno su narušili njihov arhitektonski karakter i modernistički identitet. Iako se često ne prepoznaje ili ne tretira kao naslijeđe, Bosna i Hercegovina ima bogat opus modernističkih intervencija u mnogim svojim gradovima. Ovom izložbom želi se podići svijest o značaju zeničkog modernističkog naslijeđa, što će, nadamo se, rezultirati pozitivnom promjenom u njegovom očuvanju u budućnosti.

Za sve koji se žele pridružiti ovom događaju bit će organiziran besplatan prijevoz od Sarajeva do Zenice i povratak. Polazak iz Sarajeva je u 13:00 sati, dok povratak u 21:00 sat.

Da biste se prijavili za šetnju gradom i rezervisali svoje mjesto u autobusu, pošaljite e-mail na info@kumainternational.org do 26. oktobra.

Projekat "Modernistička utopija" pokrenuli su arhitekti Selver Učanbarlić i Dino Jozić 2020. godine, a implementirala ga je Kuma International u saradnji sa Lejlom Odobašić Novo, te u partnerstvu sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom savremenih umjetnosti Manifesto, Docomomo BH, Udruženjem arhitekata BiH, Azimuth i Agencijom Ideologija.

Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice
Foto: Kuma International Center for Visual Arts: Modernistička utopija: Arhitektonsko naslijeđe Zenice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije