Predavanje / Mladen Miličević, jedan od najpoznatijih bh. kompozitora u svijetu

09. 03. 2020. u 19:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Muzička Akademija i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu organizirale su gostovanje jednog od najpoznatijih kompozitora iz BiH u svijetu, dr. Mladena Miličevića.

Mladen Miličević prisjetio se perioda ‘80-tih kada je u muzičkom životu Bosne i Hercegovine cvjetala muzička avangarda. Avangardna umjetnička grupe Masmantra, u kojoj su osim Miličevića stvarali i svirali Rajmund Likić, Izolda Ambrožić i Josip Magdić, osvojila je jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada, nakon čega su koncertirali u Centru Beaubourg u Parizu. Miličević se prisjetio načina na koji se u to vrijeme stvarala elektroakustička muzika, te događaja koji su formirali njegov umjetnički habitus.

Ovaj istaknuti kompozitor i profesor iz Sarajeva koji već više od tri decenije živi u Los Angelesu, studentima i profesorima će u naredne dvije sedmice držati predavanja posvećena zvuku na filmu. 

Dvonedjeljni program bit će posvećen izučavanju aspekata muzike i zvuka na filmu, muzike kao avangardne umjetnosti, te vlastitog kompozitorstva ovog renomiranog, višestruko nagrađivanog bh. umjetnika.

Program je započeo večeras na Otvorenoj sceni Obala, gdje je prikazan dokumentarni film „Američki pobunjenici na Kubi“ za koji je Milićević kreirao muziku.

Nakon projekcije filma, u okviru ciklusa predavanja Muzika u kontekstu, s Miličevićem je razgovarala muzikologinja dr. Amila Ramović. 

Miličević je u filmskom svijetu poznat i po činjenici da je autor muzike za  film "The Room" koji je proglašen za "najgori film u historiji", nakon čega je stekao status kultnog. 

Danas kao profesor, može se pohvaliti uspješnim generacijama stvaralaca scenske muzike i muzičkih producenata, koji osvajaju nagrade Grammy, EMI, Oscar...

Dr. Mladen Milićević je profesor na odjelu za Recording Arts na Univerzitetu Loyola Marymount u Los Angelesu. Proteklih 11 godina bio je šef Odjela Recording Arts, da bi 2019. je odstupio s te pozicije i postao prvi profesor na Univerzitetu Loyola Marymount koji predaje 100% online nastavu. Primarni obrazovni angažman dr. Milićevića je sada usredotočen na online predavanja. Njegovi akademski interesi su interdisciplinarni te je izlagao je na raznim međunarodnim konferencijama u širokom rasponu tema poput muzike, filma, estetike, semiologije, sociologije, obrazovanja, umjetne inteligencije, religije i kulturoloških studija. Mladen Milićević je diplomirao 1982. kompoziciju i magistrirao 1986. kompoziciju i multimedijalne umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesora profesora Josipa Magdića. Godine 1986. je došao u Sjedinjene Države na studij kod Alvina Luciera na Univerzitetu Wesleyan u Connecticutu gdje je magistrirao eksperimentalnu glazbenu kompoziciju 1988. Na Univerzitetu u Miamiju na Floridi, Mladen Milićević je doktorirao kompoziciju 1991. godine, studirajući kod profesora Dennisa Kama. Nekoliko ljeta također je proveo studirajući s Michaelom Czajkowskim u ljetnoj školi muzike u Aspenu, Colorado.

Dobitnik je niza nagrada za svoje kompozicije u bivšoj Jugoslaviji, ali i u Evropi. Radeći u Sarajevu od 1976. do 1986. godine kao slobodni kompzitor, pravio je glazbu za pozorište, filmove, radio i televiziju, i za taj rad je dobio nekoliko nagrada. Otkako se 1986. preselio u Sjedinjene Države, Mladen Milićević je izvodio svoju elektronsku glazbu uživo, komponovao za savremeni ples, snimio nekoliko eksperimentalnih animiranih filmova i video zapisa, postavljao multimedijalne instalacije i videoskulpture, te imao izložbe svojih slika. Uz to je radio i muziku za filmove. Sticajem neobičnih okolnosti 2003. godine radio je muziku za film "The Room" koji je postao međunarodni fenomen kao "najgori" film ikad napravljen. Po tom filmu 2018. urađen je holivudski hit “Disaster Artist” za koji je James Franco dobio Golden Globe. Vrijedno spomena je i to da je prof. Milićević bio autor muzike za dokumentarni film “Cuba: The Forgotten Revolution” koji je 2015 dobio nagradu EMMY.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA