Mjesto radosti, druženja i igre: Dječiji teatarski festival 12. put u Jelićevoj

J. Ć.
Mjesto radosti, druženja i igre: Dječiji teatarski festival 12. put u Jelićevoj
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Press povodom 12. dječijeg festivala "Hajde svijete budi dijete"

U prostorijama Javne ustanove "Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo", počinje 12. po redu dječiji festival Hajde svijete budi dijete

Od 7. do 11. oktobra Centar će biti mjesto radosti, druženja, igre, kreativnosti, obrazovanja, smijeha…

Kako su kazali organizatori, festival će pored šest predstava i četiri radionice imati i šarenu paradu.

"Udruženje Dajte nam šansu organizira treću dječiju šarenu paradu koja je inkluzivnog karaktera, u kojoj će učestvovati 10 sarajevskih osnovnih škola. Okupljanje počinje ispred BB centra", kazala je direktorica ovog Udruženja Ines Kavalec. 

Press povodom 12. dječijeg festivala Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Press povodom 12. dječijeg festivala "Hajde svijete budi dijete"

Ono što je bitno naglasiti jeste to da će u paradi učestvovati i djeca migranata.

"U šarenoj paradi će biti i desetero djece migranata, što šalje jednu lijepu poruku. Smatram da kultura mora biti ta koja pravi mostove i razbija sve barijere koju ljudi nose u sebi i izvan sebe", istaknuo je između ostalog Armin Omerović, bh. glumac i direktor JU Centra.

Dječiji festival "Hajde svijete budi dijete", koji nije takmičarskog karaktera, ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, s posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovirajući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi...

Press povodom 12. dječijeg festivala Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Press povodom 12. dječijeg festivala "Hajde svijete budi dijete"

Prvog dana festivala, 7. oktobra u 12 sati, predviđen je svečani defile i programi „Dajte nam šansu“ na platou ispred BBI Centra i Katedrale, dok će u 14 sati na sceni u Jelićevoj biti izvedena predstava „Kako se pravi pjesma“, Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“.

Drugog dana festivala, 8. oktobra u 11 sati u Jelićevoj će biti izvedena predstava „Bibi i Bubi“, Kerekesh teatar Varaždin, dok je za 13 sati planirana umjetnička radionica slikanja.

Za treći dan festivala, 9. oktobra planirana je izvedba predstave „Vuk i tri praščića“, Narodno pozorište Tuzla (Art teatar), Gradsko pozorište Živinice, a u 13 sati istog dana će Željka Lemez i Tatjana Šojić na sceni u Jelićevoj održati umjetničku radionicu „Vuneno pozorištance“.

Četvrtog dana festivala, 10. oktobra u 11 sati na sceni u Jelićevoj planirano je izvođenje predstave „Štrumfovi“, Teatar Maslačak- Bijeljina, a u 13 sati druženje sa Štrumfovima i radionica slikanja.

Posljednjeg dana festivala, 11. oktobra u 11 sati na sceni u Jelićevoj će biti izvedena predstava „Patuljak nam priča“, studio lutkarstva Sarajevo, dok će u 12 sati biti upriličena umjetnička radionica lutkarstva.

Istog dana u 16 sati planirana je predstava „Crvenkapica“ –Pozorištance Jež Beograd, dok će u 17 sati biti organizirano svečano zatvaranje festivala i dodjela priznanja u Centru kulture i mladih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije