Mjesec knjige u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti: Put do biblioteke popločan umjetnošću

0
Radiosarajevo.ba
Mjesec knjige u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti: Put do biblioteke popločan umjetnošću
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba umjetnickih radova

Nizom umjetničkih aktivnosti, izložbama i performansom ispred školske biblioteke na drugom spratu, Srednja škola primijenjenih umjetnosti obilježila je još jedan Međunarodni mjesec školskih biblioteka.

Ove godine obilježava se pod motom „Čitanjem do globalnog mira i harmonije“. Šestu godinu za redom u Srednja škola primijenjenih umjetnosti obilježava i Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini.

Kako su kazali, na ovaj način žele ukazati na značaj školske biblioteke i njene uloge u izgradnji društva znanja, te podsjećaju na riječi Alberta Einsteina -Jedino što zaista morate znati je gdje se nalazi biblioteka.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Svi mostovi Sarajeva: Izloženi najbolji radovi likovnog konkursa za srednjoškolce

Svi mostovi Sarajeva: Izloženi najbolji radovi likovnog konkursa za srednjoškolce

'Cij je raditi na afirmaciji biblioteke, knjige. Učenici naše škole su na jedan likovan način pokušali dočarati šta je to knjiga i kako ih inspiriše. Na Odsjeku tekstilnog dizajna urađene su dvije prekrasne kreacije od starih papira, korica knjiga. Na Odsjeku za oblikovanje napravljena je lampa.  Tema za ovu godinu nam je bila '1984.' Georgea Orwella- sjajna knjiga koja je inspirirala naše učenike', kazala je direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot. 

U projekat obilježavanja, na poziv bibliotekarke Amine Abdulahović i ove godine uključio se veliki broj učenika, profesora i stručnih saradnika.

Izložba umjetnickih radova
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba umjetnickih radova

Učenice III- b razreda, Adna Muharemović i Amina Šabović sa Odsjeka tekstilng dizajna, u klasi profesorice Irme Tahmaz - Mehmedagić uradile su eco friendly dizajnerski projekat temeljen na reciklaži.

Projekat je realiziran s ciljem podsticanja i vraćanja „starim“ načinima čitanja, mirisu starih žutih stranica, mekanim delikatnim koricama i tradicionalnim materijalima.

Dvije kreacije, u potpunosti su napravljene od recikliranih materijala, stranica knjiga, papira, kartonskih ostataka, rolni tolatenog papira i eko kože. Kreacije su sastavljene iz dva dijela, odnosno korzeta i dvije suknje od kojih je jedan A-line suknja (trapezna suknja) a druga bubble suknja ( balon suknja).

Stajling je upotpunila torbica, imitacija knjige koja je u potpunosti funkcionalna kao i prigodan nakit, također napravljen od stranica knjige.

'Naš zadatak je bio da kreacijama, odnosno haljinama ukrasimo hol do naše biblioteke. Haljine su napravljene od starih stranica knjiga, eko kože i recikliranog papira. Obje se sastoje od korzeta i dvije suknje. Jedna suknja je urađena za 12 sati, a druga za pet dana', kazale su učenice Adna Muharemović i Amina Šabović.

Postavka učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti bit će otvorena do petka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije