U Zvonu otvorena izložba Čedomira Kostovića

Radiosarajevo.ba
U Zvonu otvorena izložba Čedomira Kostovića
/ FOTO: Caffe galerija Zvono


Autor zvaničnog plakata XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i kreator Pahuljice, zaštitnog znaka internacionalnog festivala Sarajevska zima, grafički dizajner Čedomir Kostović svoje nove radove predstavio je na sinoćnoj  izložbi u kafe galeriji Zvono u Sarajevu.

Kostović priprada prvoj generaciji grafičkih dizajnera koji su se školovali na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Njegov dizajnerski rad u periodu zlatnih osamdesetih, kako ih autor definiše, najviše je bio vezan za plakat, koji se u njegovom slučaju razvijao pod snažnim uticajem poljskih plakata zahvaljujući boravku na naučno kulturnoj razmjeni u Poljskoj, ali i zahvaljujući profesoru sarajevske akademije, Mladenu Kolobariću koji je na pravi način svojim studentima otkrivao mogućnosti kreativnih izražavanja u formi plakata.

Najviše je radio pozorišne plakate. Njegov diplomski rad bio je vizuelni identitet Pozorišta mladih, tada još uvijek Lutkarskog pozorišta. Iz perioda osamdesetih posebno se pamti njegov plakat za festival Mess iz 1986. godine.

Zvanični plakat Mess-a iz 1986. godine

Za prvi plakat posvećen zaštiti okoliša dobio je jugoslovensku nagradu. 

Čedomir Kostović rođen je 1952. u Sarajevu gdje je diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Na sarajevskoj akademiji do 1991. godine predavao je grafički dizajn. Nakon toga proveo je godinu dana kao gostujući profesor na Old Dominion University in Norfolk-Virginia. Od 1992. godine profesor je grafičkog dizajna i ilustracije na Odsjeku za umjetnost i dizajn na Univerzitetu države Missouri. Osim pedagoškim radom, Čedomir Kostović se bavi kreativnim grafičkim dizajnom, organizovanjem međunarodnih izložbi plakata, objavljivanjem kritičkih osvrta i tekstova na temu grafičkog dizajna.

Izlagao je širom svijeta, njegovi radovi dobili su više od sto međunarodnih priznanja i nalaze se u značajnim zbirkama značajnih muzeja i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Sarajevski triptih 

Na  izložbi u Zvonu, Čedomir Kostović je predstavio Sarajevski triptih, rad koji je inspirisan Sarajevom i njegovih posljednjih sto godina koje su obilježili turbulentni periodi i veliki istorijski događaji.

Iz dizajnerske, ali historijske i lične perspektive, najznačajniji su svakako oni koji su Sarajevo pozicionirali na naslovne stranice svjetske štampe - atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine, četrnaeste zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine i skoro četverogodišnja opsada Sarajeva tokom posljednjeg rata. 

''I Sarajevski triptih kao i druge Kostovićeve radove odlikuje karakterističan, višeznačni vizuelni jezik, pun metafora, simbola i njihovih transformacija. Specifične istorijske periode Čedomir Kostović ilustrovao je plakatima sa motivima jagnjadi ostavljajući svakom posmatraču mogućnost iščitavanja simbolike po vlastitom izboru'', kažu iz Zvona.

Osim Sarajevskog triptiha, publika u Zvonu je imala priliku pogledati video prezentaciju ranijih radova po autorovom izboru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije