Međunarodni dan knjige i autorskih prava

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan knjige i autorskih prava
Foto: Pinterest / Ilustracija

Međunarodni dan knjige i autorskih prava 2022. obilježava se 23. aprila.

Blagdan nije službeni, ali njemu pripadaju svi oni koji vole knjige ili svoja djela stvaraju u poeziji ili prozi.

Na današnji se dan simbolično održavaju razna događanja vezana za profesiju književnika, zaštitu njihovih autorskih prava i uvođenje inovativnih ideja na polju štampe knjiga.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

1995. godine u Parizu je održana međunarodna konferencija UN-a o nauci, kulturi i javnom obrazovanju, na kojoj je iznijet prijedlog za stvaranje praznika posvećenog knjigama i autorskim pravima.

Datum praznika nije izabran slučajno, 23. april, dan je koji je postao rođendan ili smrt nekoliko kulturnih ličnosti odjednom: V. Nabokov, M. Druon, Cervantes, Shakespeare.

Međunarodni dan knjige i autorskih prava čuva uspomenu na ljude koji su dali veliki doprinos kulturnoj i književnoj baštini svijeta.

Historijski muzej BiH prezentirao je, na 33. Internacionalnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu, bogat sadržaj koji uključuje publikacije rađene pod muzejskom "palicom".

Izloženi su razni eksponati, povezani sa muzejskim publikacijama. Ideja Historijskog muzeja je prezentirati i promovirati misiju i posao muzeja, te na koji način se upravo od muzejskih eksponata pravi historija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije