U prepunom BKC-u promovirana knjiga "Huzur" Martine Mlinarević

L. K.
U prepunom BKC-u promovirana knjiga "Huzur" Martine Mlinarević
Foto: N. Grabovica / Martina Mlinarević

Galerija Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu večeras je bila premala da primi sve goste koji su došli na promociju knjige „Huzur“ autorice Martine Mlinarević,  kao i posjetitelje sajma Knjige u nišama.

Pjesnik Mile Stojić i profesor Nerzuk Ćurak su predstavili Martinu i njenu knjigu.  Pljesak za Martinu je odzvanjao dvoranom.

Knjiga „Huzur“ donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju. 

Martina Mlinarević: Otići iz ove zemlje je pitanje časti prema samome sebi

Stojić je rekao da se Martina odavno buni protiv nepravde koju njena generacija živi.

"Njena knjiga daje odgovor na brojne izazove, osvrće se na klerikalizam, nepravdu u lijepoj državi u kojoj živimo, prepričavajući ličnu traumu", rekao je Stojić.

S promocije knjige

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: S promocije knjige "Huzur" autorice Martine Mlinarević u prepunom BKC-u u Sarajevu

On je dodao da Martina nije ipak glavna tema, već knjiga "Huzur".

"Harmonija duha i tijela, knjiga o ljubavi i bolesti. Bez dlake na jeziku otkriva svoju intimu. Uporedio bih neke osjećaje koje je prenijela sa Hemonovim opisom smrti svog djeteta. Vulkanski talent", rekao je Stojić za Martinino pisanje.

Profesor Ćurak je rekao da kad pročitate njenu knjigu možete samo kazati - uh!

"Nikog ne može ostaviti ravnodušnim. Pisati o najrasprostranjenijem karcinomu kroz svoje herojstvo. Ovako se ogoliti, vrlo malo ljudi smije i zna to učiniti. Svoju priču je univerzalizirala. Stvorila je snažnu vezu između sebe i čitatelja", rekao je Ćurak.

Ljepota i ljubav u ovom ludom vremenu ne smije biti banalizirani, napomenuo je.

Autorica Martina Mlinarević je navela kako je željela da upravo Stojić i Ćurak pričaju o njenoj knjizi. Istaknula je da je Mile Stojić njen omiljeni pisac, i da su obojica njeni uzori u svemu.

"Radila sam prvi kontrolni ultrazvuk, nema recidiva u lokalnoj bolesti te je to razlog više da se bolje osjećam danas", rekla je Martina.

S promocije knjige

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: S promocije knjige "Huzur" autorice Martine Mlinarević u prepunom BKC-u u Sarajevu

Ta vijest je jako obradovala brojne posjetitelje.

"Facebook je moja platforma preko koje sam komunicirala sa svijetom. Iznijela sam i svoju bolest, kao i sve u svom životu, ne znam kalkulirati. Ti moji statusi su postali knjiga", rekla je Martina.

"Na Radio Sarajevo su najavljivali promociju i pročitala sam komentar o mojoj slici s grudima", kaže Martina i nastavlja:

"Komentar je bio da zaslužujem batine. To je pokazatelj svega lošeg u društvu".

Stojić je dodao da zna da je ta fotografija odjeknula u medijima.

"Kada sam se fotografirala tako, sve vidite perfektno, a ja sam htjela pokazati da možeš biti mlad i ostati bez sise i šta sad? Mlade treba pripremiti na ono što ih čeka. Nije sve savršeno. Dat ćeš lovu za torbu, a ne za doktora. Ne vidim ništa loše u tome što sam se slikala sa svojim ožiljkom", podvukla je Martina.

Ćurak je napomenuo kako je sjajno humorom pisala o svojoj bolesti, a Martina je dodala da smijeh liječi i da je puno stvari "u glavi", kao i da život ne čeka.

"Šta će reći narod - naša je najveća bolest", rekao je Ćurak s nadom da će se taj strah vremenom razbiti.

"Najlakše je priznati sebi, a najteže kako to priznati mami, tati, babi, selu. Nadam se da će moja Una (op. a., Martinina kćerka) nekada naići na bolji mentalitet ", rekla je Martina napominjući da to ne prestaje ni kada odemo vani. I tamo se i dalje bavimo time - šta će svijet reći?!

Naša poznata  spisateljica je čitala nekoliko isječaka svoje knjige, time izazivajući oduševljenje prisutnih, mameći i suze i smijeh u isto vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije