Mostar / Martina Mlinarević predstavila knjigu "Huzur"

06. 06. 2018. u 09:44:00 Fena

Shares: 0

Književnica i novinarka Martina Mlinarević predstavila je u utorak u Mostaru svoju knjigu pod nazivom "Huzur" koja donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju.

 Predstavljanje je pred mnogobrojnom publikom upriličeno u Centru za kulturu Mostar, a pored autorice o knjizi su govorile brojne javne osobe i Martinini prijatelji, među kojima i Boris Čerkuč, Aleksandar Trifunović, Mile Stojić i Lana Prlić.

Govoreći o nazivu knjige, autorica je kazala kako Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života te kako je huzurlu insan ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav.

 - Onaj koji je spoznao da materijalno nije odrednica vrijednosti, koji je pronikao u srž duhovnosti, zavolio sebe, svoje unutarnje ja i stvorio apsolutnu ravnotežu u svom mikrosvijetu. Huzur kao ravnoteža duše, osjećanja, ravnoteža želja i stvarnosti, mašte i realnosti. Huzur kao iskonska sreća, jer čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran - pojasnila je autorica Mlinarević.

 Pjesnik Mile Stojić kazao je kako književnost Martine Mlinarević predstavlja jedinstven i autentičan opus "koji se direktno naslanja na onu najbolju liniju našeg pisanja u kojoj su do sada uglavnom participirali muškarci među kojima Šimić, Ujević, Šantić, Dizdar". 

 "Njena literatura amalgam je neobičnog dara i neobičnog nerva jer ona piše otvoreno i izravno, ali želi to transformirati u viši izraz. Ona je pravi pjesnik", kazao je Stojić.

  Predstavljanje knjige glazbeno su uveličali Gabrijel Prusina i Antonija Batinić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA