Mario Drmać: Znate li legendu o vilama koje lete iznad Trebevića

Azra Islamagić Mulahmetović
Mario Drmać: Znate li legendu o vilama koje lete iznad Trebevića
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Pripreme za predstavu "Priče iz Sarajevska žičare"

Sarajevska pozorišna scena u petak, 1. marta, postat će bogatija za još jednu predstavu, na kojoj posljednjih mjesec dana marljivo rade Mario Drmać, Dina Mušanović i Adis Omerović.

Riječ je o predstavi za djecu „Je li to samo san (Priče iz Sarajevske žičare)“ koja će premijerno biti izvedena u petak 1. marta u Međunarodnom centru za djecu i omladinu „Novo Sarajevo“ na Grbavici, u 18 sati, te reprizno 2. marta, također u 18 sati, i u nedjelju, 3. marta, u 12 sati.

Glumica Dina Mušanović i glumac Adis Omerović spremno i s nestrpljenjem dočekat će publiku i s mnogo energije i žara na scenu iznijeti sve ono što je zamislio i postavio Mario Drmać, koji se pobrinuo za režiju, scenografiju, kostime i masku.

Za Radiosarajevo.ba Drmać je govorio ne samo o izazovu koji ga stavlja iza scene nego i o neizmjernoj važnosti oživljavanja sarajevske legende o vilama, podsjećanju na znamenitosti glavnog grada BiH i o ništa manje važnom pozivu djece i omladine na druženja, izlete, posjete muzejima...

"U krugu sarajevske čaršije oduvijek se pričalo da nad Trebevićem lete vile. Dobre vile su skrivene tu, u šumi, a u mračnom dijelu šume skrivala se crna vila. I dan-danas čut ćete od starijih ljudi legendu o vilama.  Pored muzeja, žičare i svih drugih vrijednosti Sarajeva, zašto se ne bismo hvalili i legendom da su nad Sarajevom nekada postojale vile, a možda su i sada tu? Ko se sretne s vilom, sigurno će se pitati je li to samo san ili..." otkriva Mario Drmać za Radiosarajevo.ba.

Predstava „Je li to samo san (Priče iz Sarajevske žičare)‟ realizirana je u koprodukciji Udruženja „Medija-Art‟ i Udruženja dramskih glumaca „Mundo Mondo‟ te Centra za djecu i omladinu „Novo Sarajevo‟, uz finansijsku podršku Turističke zajednice KS i Grada Sarajeva.

"Zaista sam oduševljen kako je Žaneta Trišić-Bajramović napisala tekst, kako je osmislila jednu ovakvu priču i smatram da zaslužuje da se nađe u udžbenicima kao pjesma, kao neki poziv na društvenu igru, odnosno izlet. Ova predstava namijenjena je publici od 6 do 12 godina, ali to je samo polazna tačka, jer predstava će zadovoljiti svačiji ukus", ističe Mario Drmać.

Glumac koji se u ovom slučaju latio režije, kaže: "Možda je i najveći problem što se, generalno kada je u pitanju scenska umjetnost, previše uživim i onda volim da se petljam u sve sfere. Dijete sam pozorišta i volim scenu. Stalno potenciram to da je pozorište iluzija i volim se baviti tom iluzijom. Zanimljivi su mi kontakti i s kostimom i s maskom, posebno kada nosite palicu reditelja. Tada su vam odriješene ruke i odmah pokušavate vidjeti predstavu. 

S druge strane, nisam maketar, volim glumcima i pokazati, pa čak i odigrati, više sam realizator. Moje zamisli možda nekada izgledaju nemoguće, ali se trudimo zajedničkim snagama. U ovoj predstavi pokazalo se jako interesiranje da tu iluziju zaista i realiziramo i da ubijedimo druge kako se možemo igrati, naprimjer, sa snom".

Predstava "Priče iz Sarajevske žičare" je multimedijalna, o čemu autor kaže: 

"Koristimo kombinaciju videa i glumaca na sceni. Samim tim sve je još izazovnije jer se koristimo i nekim filmskim momentima, režiranjem kratkih filmskih klipova. Započeli smo stvaranje jedne lijepe, kreativne, umjetničke i vrlo profesionalne atmosfere. Ova predstava ima priču koja nedostaje pozorišnoj repertoarnoj politici, odnosno ono što se potencira i profilira kao ideja, a to su druženje, komunikacija, što manje provedenog vremena uz mobitele, poput replike „Napokon sam udahnuo svjež
zrak“. Potrebno je privoljeti djecu i omladinu da posjećuju pozorišne predstave, a kroz ovu predstavu da posjećuju i muzeje i znamenitosti Sarajeva.

U najavi su premijera, 1. marta,  te prva i druga repriza, 2. i 3. marta. Želja autorskog tima je da predstava nastavi da živi:

"Kada premijera „otčepi“, onda voda teče, a gdje joj je kraj, to niko ne zna. Trudit ćemo se da proputujemo i ostalim bh. gradovima, kako bi mališani mogli vidjeti ljepote Sarajeva. U svojim školskim aktivnostima oni uglavnom imaju predviđene izlete u Sarajevo. Neki su bili, neki će ponovo doći, neki su posjetili žičaru, neki maštaju o tome. 

Svima koji kupe ulaznice za premijeru ili jednu od dvije reprize u sistemu kupikartu.ba i na njihovim prodajnim mjestima, JP „Sarajevo“ daruje ulaznice za vožnju Sarajevskom žičarom. Pred nama su ljepši dani, a poklon vožnja se može iskoristiti u narednih mjesec dana, dakle, dok sjećanja na predstavu budu svježa", poručuje Drmać u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

Na kraju, Drmać se osvrnuo i na rad s kolegama: "Poznajemo se niz godina i ovo su glumci koji jako vole svoj posao i izuzetno profesionalno mu pristupaju. Puni su kreativnosti i lako se dogovoriti s njima. Vjerujem u ovu predstavu". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije