Vratio se simbol grada: Sarajevska žičara otvorena nakon više od 26 godina

A. B.
Vratio se simbol grada: Sarajevska žičara otvorena nakon više od 26 godina
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ceromonija puštanja u rad Trebevićke žičare
Ljepotica iznad glavnoga grada Bosne i Hercegovine - sarajevska žičara, danas, 6. aprila 2018. je nakon više od 26 godina svečano otvorena.

Tačno 26 godina se čekalo da žičara iznad šehera ponovo poveže starogradsko naselje Bistrik s Vidikovcem na Trebeviću. Prije ceremonije otvaranja žičare, na dolaznoj  stanici su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i glavni donator Edmund Offerman otkrili ploču posvećenu Rami Biberu, čuvaru prve sarajevske Trebevićke žičare. 

Žičara je povezivala Bistrik na 583 metra nadmorske visine s Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektirali su je i sagradili Česi. Žičara je potpuno uništena tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Prilikom današnjeg svečanog otvaranja gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je zahvalio porodici Hofferman, koja je  donirala značajna sredstva za Sarajevo i žičaru te također zahvalio građanima glavnoga grada BiH što su dio svečanog programa pod nazivom Trebević ponovo silazi u grad.

"Dobrodošli u Sarajevo! Danas je Sarajevo centar regije", rekao je na početku svog govora gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka koji je naveo kako nije pripremio govor i kako će govoriti emotivno, iz srca.

Skaka se u uvodnom obraćanju zahvalio gradonačelnicima Beča, Skoplja, Dubrovnika i Ankare.

Rekao je i kako se ovaj projekt ne bi mogao realizirati da nije bilo Maje i Edmona Offermana, te da je ovaj projekat spomenik njihovoj ljubavi, nakon čega je Maja zaplakala.

"San je bio da jednog dana se opet provozamo ovom žičarom. Danas ćemo uživati u Sarajevu, danas je veliki dan - jer ovdje skidamo jednu nevidljivu granicu. Ovdje smo da pokažemo da smo sposobni da ovo možemo napraviti i izgraditi", rekao je Skaka.

"Bila je to 1998. godina kada sam napravio jedan važan poziv. Nazvao sam osobu koja je bila zainteresirana za rekonstrukciju sarajevske žičare, profesora Antuna Domazeta sa Ekonomskog fakulteta. On je rekao da je važno da napravimo rekonstrukciju žičare", ispričao je na početku razgovora Edmon Offerman navodeći kako je sutradan nazvao i rekao da će pomoći rekonstrukciju.

"Da, mi možemo", poručio je, "Evo nas deset godina od tog poziva ovdje."

Žičarom se prvi provozao Edmon Offerman, koji je donirao oko četiri miliona eura, a društvo mu je pravila i supruga Maja, te gradonačelnikova djeca i njegov brat Halid Skaka. Tokom prve vožnje uz pratnju gitare djeca iz vrtića Slavuj su pjevala pjesmu Kemala Montena "Sarajevo, ljubavi moja", nakon čega je žičara puštena u rad.

Od 14 sati svi građani će moći uživati u besplatnoj vožnji. 

Među brojnim zvanicama koje su se našle na ceremoniji otvaranja žičare su i selektor fudbalske bh. reprezentacije Robert Prosinečki, te Adem Zolj, Asim Sarajlić, Ismir Jusko itd.

Poseban poklon dodijeljen je bivšem radniku sarajevske žičare Muhamedu Hamamdžiću koji je rekao kako mu je ovo drugi rođendan.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizirana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

U pogonu žičare su 33 kabine, svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi. 

Danas je također najavljeno i otvaranje izložbe Uspomene u ulici Sarači te Prvo ulično bijenale grafike Grafičko proljeće u Sarajevu ispred Gradske tržnice. Dugo očekivanim otvorenjem Sarajevske žičare, održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i ove godine bit će obilježen 6. april Dan grada Sarajeva.

Večeras će na sjednici Gradskog vijeća biti uručene i Šestoaprilske nagrade, Plakete Grada Sarajeva, nagrade za izuzetno sportsko zalaganje te  za hrabrost.

Javno preduzeće BH Pošta u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavilo je poštansku marku Obnovljena Sarajevska žičara koja je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije