Sarajevo / "Mala raja" na otvaranju malog MESS-a: Dječija prava su naša super moć

28. 09. 2019. u 14:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares:14

Performansom glumice Mone Muratović, kojim je predstavljena Konvencija o pravima djeteta te pratećim nastupom Sarajevo Drum Orchestra i dječijeg hora Superar, danas je zvanično otvoren mali MESS, dječiji program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Veseli, nasmijani i rasplesani pjesmama posvećenim međunarodnom prijateljstvu i miru, 'mala raja' je poručila da su dječija prava njihova super moć.

Odmah nakon performansa, u Pozorištu mladih Sarajevo izvedena je predstava “Bajka o izgubljenom vremenu“ nastala u produkciji Pozorišta lutaka Mostar.

"Današnjim performansom željeli smo dječijim jezikom približiti Konvenciju o pravima djeteta, tako da je najmlađi zaista razumiju, a ne da bude samo još jedan suhoparni birokratski dokument", kazala je Mona Muratović te dodala da se cijelo društvo mora brinuti o najmlađim.

Predstava “Bajka o izgubljenom vremenu“ govori o svevremenim temama poput one o traćenju vremena uzalud.

To je priča koja tematski dodiruje upravo višak vremena koje nam nemilosrdno bježi dok se mi polako okrećemo, te suštinski progovara o prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života.

"Djeca su danas plesala i pjevala uz afričke ritmove i jednu tradicionalnu pjesmu iz Afganistana koja se nekada izvodila za prizivanje kiše i dobrih usjeva. Sretni smo što smo djeci pomogli da pokažu svoju super moć - kazali su članovi Sarajevo Drum Orchestra", Gordan i Robert Kranjčić.

Dječiji program mali MESS od 28. septembra do 4. oktobra najmlađoj teatarskoj publici ponudit će šest predstava iz Francuske i Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnim godina ulaz na sve dječije predstave je slobodan, saopćeno je iz Pres-službe Malog MESS-a.

NEMA KOMENTARA