Macbettu - Šekspir kakvog do sada nismo gledali

V.A.Z.
Macbettu - Šekspir kakvog do sada nismo gledali
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Protagonisti predstave Macbettu na 58. festivalu MESS
Antologijska Šekspirova tragedija Macbeth večeras će u okviru FEstivala MESS biti izvedena na poseban način.

Radi se o predstavi Macbettu u izvođenju Sardegna Teatro Compagnia Teatropersona iz Italije. Ono što je posebno je da je na sceni potpuno muška postavka, te da se koristi arhaični sardinijski jezik. 

Alessandro Serra je redatelj Macbeth na sardinijski način, a na susretu s novinarima prisjetio se kako je došlo do ove produkcije: 

"Ideja je nastala prije desetak godina kada sam se nalazio u srcu Sardinije u mjestu Barbaggia i radio fotografsku reportažu o tradicionalnom festivalu. U karnevalima iz tog kraja još uvijek je zastupljen dionizijski mitski ritual, a to me ponukalo da potražim sela u kojima je to posebno izraženo. Sve to sam posmatrao kroz magično oko kamere i to me podsjetilo na Šekspirovu dramu Macbeth. Uz sve to, taj stari jezik kojim su govorili stariji stanovnici Sardinije i moj otac, učinio mi se perfektan za dočaravane sudbine Macbeth. Primietio sam mnoge analogije sa elizabetanskim izvođenjem Macbetha - zato sam se odlučio za mušku postavku", rekao je Serra.

U predstavi važnu ulogu imaju muzički elementi, ples, pjevanje i tradicija Sardinije.

"Za nas je rad na ovoj predstavi bio potpuni skok u realnost kojom se do tada nismo bavili. Zahvaljujući činjenici da je jedan od nas porijeklom iz mjesta Barbaggia, bilo nam je lakše da utonemo u to. Alesandro nas je usmjeravao i ubrzo smo se prepustili emocijama svojstvenim za to mjesto i za tu tradiciju", ispričao je jedan od izvođača predstave Macbettu. 

Predstava se igra na 58. Festivalu MESS, u srijedu 3. oktobra u 19,30 na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije