Lynne Ramsay dobitnica je "Počasnog Srca Sarajeva"

0
Radiosarajevo.ba
Lynne Ramsay dobitnica je "Počasnog Srca Sarajeva"
Foto: Brigiete Lacombe / Lynne Ramsay

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, škotskoj rediteljici, scenaristici i producentici Lynne Ramsay bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Ramsay će biti uručeno 16. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola, nakon čega će uslijediti gala projekcija filma ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Baziran na knjizi Jonathana Amesa, ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine, gdje gdje su mu dodijeljene nagrade za najbolji scenarij (ex-aequo) i najboljeg glumca (Joaquin Phoenix).

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Rođena u Glasgowu, Lynne Ramsay se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorica koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji. Njena veza s Filmskim festivalom u Cannesu je dugogodišnja, gdje je osvojila nagradu žirija 1996. godine za svoj kratki diplomski film SMALLS AND DEATH, te takođe za svoj treći kratki film GASMAN iz 1998. godine. RATCATCHER, njen debitantski dugometražni film, imao je premijeru u sklopu programa Un Certain Regard, za koji je dobila nagradu Posebno priznanje.

Njen sljedeći igrani film MORVERN CALLAR premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2002. godine u sklopu programa Directors' Fortnight, a dobio je Nagradu mladih za najbolji strani film.

Počela prodaja ulaznica za 29. Sarajevo Film Festival: Već prvog dana se traži karta više

Počela prodaja ulaznica za 29. Sarajevo Film Festival: Već prvog dana se traži karta više

Treći igrani film Lynne Ramsay MORAMO RAZGOVARATI O KEVINU (WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN) je bio jedini britanski film nominovan za Zlatnu palmu u zvaničnoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine.

Tilda Swinton je nominovana za Zlatni globus za ulogu u tom filmu. Film je imao nekoliko BAFTA nominacija i osvojio nagradu za najbolju režiju na dodjeli Britanskih nezavisnih filmskih nagrada (BIFA), nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Londonu i nagradu za najbolji scenarij Udruženja pisaca Velike Britanije.

Billain otkrio: Evo koja velika muzička zvijezda dolazi u Sarajevo

Billain otkrio: Evo koja velika muzička zvijezda dolazi u Sarajevo

Ramsey je u skorije vrijeme režirala 18. film za Miu Miu antologiju kratkih filmova ŽENSKE PRIČE. Riječ je o osjetljivom i katarzičnom kratkom dokumentarcu BRIGITTE o francuskoj fotografkinji Brigitte Lacombe, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine.

Podsjetimo, 29. Sarajevo Film Festival održat će se od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije