Ljeto za ljubitelje pisane riječi: Bookstan će uljepšati mjesec juli

S. H.
Ljeto za ljubitelje pisane riječi: Bookstan će uljepšati mjesec juli
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bookstan 2019.

Ljubitelji pisane riječi i ovog ljeta uživat će u festivalu književnosti Bookstan, već četvrtu godinu zaredom.

Ovogodišnji Bookstan održat će se u periodu od 3. do 6. jula, najavila je ispred Izdavačke kuće Buybook Kristina Ljevak na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je najavila Ljevak, pored dosadašnjih lokacija na kojima se danas održavao Bookstan, u bašti Buybooka i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, dio programa ove godine će se održati i u kinu Meeting Point.

Festival će ove godine biti u formi dva koncepta - Fantom slobode i Građani svijeta.

Suosnivač Buybooka Damir Uzunović rekao je kako se već osjeća energija Bookstana koji dolazi.

"Ime Bookstana već je postalo prepoznatljivo u regiji. Nama je jako značajno što je festival proglašen i kao jedan od deset festivala od interesa za Grad Sarajevo", rekao je Uzunović naglašavajući kako Buybook ove godine obilježava i 23 godine os osnivanja.

Uzunović je najavio da su već krajem prošlogodišnjeg festivala znali kako će izgledati ovogodišnji Bookstan, te kakve temate žele imati.

Pojasnio je kako je Fantom slobode bio važan književni časopis kojeg su pokrenuli istaknuti bh. književnici, pokojni Karim Zaimović i Semezdin Mehmedinović. Na njegovoj naslovnici nalazila se beba Hitler koja podsjeća na doba rađanja fašizma. 

Također, festival se nastavlja na koncept No East No West kojeg je pokrenuo Aleksandar Hemon.

Koncept Građanin svijeta ukazuje na koncept identiteta.

Ove godine festival će, kako je najavio Uzunović, otvoriti iranski pisac Kader Abdoolah. No to neće biti jedina velika imena na Bookstanu poput Bekima Sejranovića, Alena Meškovića, te makedonske spisateljice Rumene Bužarovske koja je izdala i novu knjigu, kao i Lane Bastasić iz Barcelona, te Darka Cvijetića.

Omaž će biti odan i časopisima Lica, BH Dani itd.

Ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Mirvad Kurić prisjetio se kako je počela priča oko Bookstana, za kojeg je donio prvu ministarsku odluku o podršci festivalu, navodeći kako su prije četiri godine u Buybooku razgovarali o tome kako da ojačaju knjigu i uvežu autore, jer su smatrali da toga nedostaje u bh. društvu.

Kurić je istakao kako je ekipa koja stoji iza ovog festivala vrlo vrijedna, navodeći kako su četiri godine malo da jedan festival postane ovako uspješan, a oni su uspjeli u tome i digli ljestvicu.

"Uvijek pogode temu i tako uspiju dovesti respektabilne autore", rekao je Kurić još jednom napominjući kako je ekipa Bookstana za kratko vrijeme napravila veliku stvar.

Bookstanovu radionicu ove godine vodit će književni kritičar Vladimir Arsenić. Uzunović je istakao kako mu je drago što su dosad nagrađivani sudionici radionice dobijali nakon nje značajne angažmane kasnije. 

Iz Buybooka su najavili i niz neknjiževnih sadržaja na ovogodišnjem festivalu, poput izložbe oficijelnog fotografa Bookstana Milomira Kovačevića Strašnog. 

Na zatvaranju festivala u bašti Buybooka svirat će grupa Basheskija, dok ih policija ne otjera, kako su naveli organizatori.

Iz Buybooka su obećali kako će od naredne godine, na ideju ministra Kurića, u program festivala probati uvrstiti i dječiji program.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije