Počinju Ljetne večeri Studio Teatra: Od dječijih predstava do hit komedija

Radiosarajevo.ba
Počinju Ljetne večeri Studio Teatra: Od dječijih predstava do hit komedija
Foto: Studio Teatar / Predstavljen program Ljetnih večeri

Ovogodišnji teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra, pod sloganom „Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja“, otvorit će 25. jula predstava za djecu „Ježeva kućica“.

Rađena je u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u režiji Miroljuba Mijatovića. U predstavi igraju Lana Zablocki, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković.

Najmlađa publika će uživati i u kreativnoj radionici i igraonici koju realizuje kreativni tim festivala Ljetne večeri Studio Teatra.

Kako je saopćeno iz Studio teatra, drugu noć festivala publici će se predstaviti predstava „Ay, Carmela“ u režiji Roberta Raponje, a po tekstu Josea Sanchisa Sinisterra.

Predstava je rađena u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, a uloge u jednoj od najdugovječnijih predstava u BiH ostvaruju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

“Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Treća noć festivala je rezervisana za predstavu „Prah“, Altteatra Sarajevo, u režiji Miralema Zupčevića, a po tekstu čiji je autor Đerd Špiro (György Spiró), jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca.

"Gordana Boban i Mirsad Tuka, koji ostvaruju uloge u ovoj predstavi, virtuozno bezrezervno uvlače publiku u cijelu priču, koja vođena rediteljskom palicom Miralema Zupčevića filigranski titra po damarima. Tokom komada padaju maske, a likovi se razotkrivaju i proživljavaju katarzu, koja im pomaže otkriti suštinu vlastitog bivstvovanja i međusobnog odnosa", ističu iz Studio Teatra.

U utorak, 28. jula, festival zatvara predstava „Državni lopov“, hit komedija, koja 15 godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH. U predstavi Studio Teatra igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

Sve predstave za odrasle počinju u 21 sat, dok predstava za djecu počinje u 20.30 sati. Radionica i igraonica u okviru Kids programa prije predstave za djecu počinje u 18.30 sati.

Iz Studio teatra napominju da ulaznice za predstave „Ay Carmela“ i „Prah“ koštaju 10 KM, a za predstavu „Državni lopov“ 6 KM. Ulaznice za predstavu za djecu koštaju 5 KM.

Pogledajte i trailer festivala:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije