Lamija Čehajić primila prvu umjetničku nagradu 'Vojo Dimitrijević'

V.A.Z.
Lamija Čehajić primila prvu umjetničku nagradu 'Vojo Dimitrijević'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Lamija Čehajić

Svjetski poznati umjetnik Braco Dimitrijević danas je u Sarajevu uručio prvu umjetničku nagradu koja nosi ime njegovog oca - značajnog bosanskohercegovačkog avangardnog slikara Voje Dimitrijevića (1910 - 1980) 

Laureatkinja nagrade je dvadesetdvogodišnja umjetnica Lamija Čehajić koja likovnu umjetnost studira u Pragu. Nagradu je dobila za svoju instalaciju Čulo svijesti,  postavljenu u muzeju Prve gimnazije u Sarajevu koju je i sama pohađala.

Nagrada je ustanovljena na 80. godišnjicu Collegium Artisticuma čiji je Vojo Dimitrijević jedan od osnivača, a dodjeljivat će se svake godine za dostignuća u domenu likovne umjetnosti, fotografije i filma.  U žiriju ovogodišnje nagrade su: Ademir Kenović, Ibro Spahić i Braco Dimitrijević.

"Veoma sam zahvalna na prilikama koje su me dovele do mogućnosti da mog rad bude uzet u razmatranje za nagradu. Ovo je značajna ocjena mog rada i potvrda da moj rad može biti prihvaćen i u mom gradu. Ovo je motivacija da nastavim raditi još više sa senzibilitetom koji je prepoznat. Posebno mi je drago što se radi o nagradi koja nosi ime Voje Dimigrijevića, umjetnika značajnog za jugoslovenku modernu, i što ju je uručio Braco Dimitrijević, savremeni umjetnik koji je izlagao u najvećim svjetskim galerijama MoMA i Tate, a iz istog smo grada. To je velika čast", rekla je dobitnica Lamija Čehajić .

Kada je u pitanju rad za koji je nagrađena, autorica ističe: 

"Moja instalacija nastala je kombinacojim rada koji sam unijela i prostora škole, stare i nove postavke u muzeju. Odgovaram na kontekst prostora i vremena, s time da su fotografije kojima zaokružujem prostor izvučene s tavana i podruma zgrade škole, kojima nisam imala pristupa kada sam bila učenica. Uvijek sam u školi tražila elemente kućnog, kućanske sfere i raspodjelom struktura i moći koje se već pojavljuje u kući i replicira i reflektira na druge sfere društva", izjavila je Lamija Čehajić, dobitnica nagrade "Vojo Dimitrijević". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije