Kulturna spona Irske i BiH: Izložba "Belfast i Sarajevo - prije kraja svijeta"

0
Radiosarajevo.ba
Kulturna spona Irske i BiH: Izložba "Belfast i Sarajevo - prije kraja svijeta"
Foto: Andrej Đerković / Izložba "Belfast i Sarajevo - prije kraja svijeta"

U ponedjeljak 28. novembra 2022. godine u galerijskom prostoru ArtCetera koja se nalazi gradskoj jezgi Belfasta, bit će otvorena zajednička izložba dva fotografa iz Belfasta Sean McKernana i Frankie Quinna, te sarajevskog fotografa Andreja Ðerkovića, pod nazivom "Belfast i Sarajevo - Prije kraja svijeta (1996-2021)".

Izložba je postavljena povodom 25. godišnjice rezidencijalnog projekta "Eye2Eye" Belfast Exposed Comunity Photography grupe. Projekat je započet boravkom Sean McKernana i Frankie Quinna u Sarajevu 1996. godine, te uzvratnoj posjeti Andreja Ðerkovića Belfastu iste godine.

Zajednička postavka premijerno je postavljena 2010. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovinu u Sarajevu, kao dio kulturološkog programa “Modul Memorije“, projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Visoko: Veličanstvena izložba Mice Todorović otvara "Dane Zaima Muzaferije"

Visoko: Veličanstvena izložba Mice Todorović otvara "Dane Zaima Muzaferije"

Na izložbi će biti predstavljene fotografije urađene 1996. godine u Sarajevu na bivšim prvim linijama Grbavica-Dobrinja, te fotografski radovi Andreja Đerkovića iz ciklusa "Belfast - Negdje između" nastale na tzv. "mirovnim linijama" koje spajaju/razdvajaju lokalne zajednice Falls Road (većinski katoličko stanovništvo) i Shankill Road (većinski protestantsko stanovništvo). Jedan dio fotografija sa ove izložbe nalazi se u fundusu Umjetničke Galerije Bosne i Hercegovine.

Andrej Ðerković do sada u Belfastu ima tri samostalne postavke: Belfast Exposed (1996), Brian Friel Theatre (2009), Fresh Claim Photography (2019). Pored Sjeverne Irske, samostalno je izlagao u brojnim državama svijeta. Također, jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo.

Izložba
Foto: Andrej Đerković: Izložba "Belfast i Sarajevo - prije kraja svijeta"

Sean McKernan pokriva konflikt u Sjevernoj Irskoj već skoro četiri decenije. 1983. godine, osnovao je "Belfast Exposed", koji je kao inicijativa zajednice, imao zadatak socijalne i političke angažiranosti u podijeljenom društvu. 

Frankie Quinn, jedan od osnivača "Belfast Exposed", počeo se baviti fotografijom 1982. godine, a kroz svoj rad je dokumentovao konflikt u Sjevernoj Irskoj, Bosni i Hercegovini, Turskom Kurdistanu, Palestini i Izraelu. 

Priča o ruskoj grofici koja je skrivala mračnu tajnu: Kako je Darja Saltikova postala serijski ubica

Priča o ruskoj grofici koja je skrivala mračnu tajnu: Kako je Darja Saltikova postala serijski ubica

Belfast Exposed nastao je 1983. godine kao sredstvo osnaživanja lokalnih zajednica, razmjene iskustava i odražavanja njihove prošlosti i sadašnjosti. S nadom da umjetnički angažman može poboljšati kvalitet života, Belfast Exposed sa lokalnim zajednciama radi preko 40 godina, čuvajući arhivu od preko pola miliona slika i prikazujući materijal gradske historije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije