Kultura na ulice 2023: Femi Kuti, Dado Topić i Time Company u subotu nastupaju na Trgu Susan Sontag

1
Radiosarajevo.ba
Kultura na ulice 2023: Femi Kuti, Dado Topić i Time Company u subotu nastupaju na Trgu Susan Sontag
Foto: Saopćenje / Femi Kuti s bendom

U sklopu specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2023!" i "Baščaršijskih noći", u subotu, 22 jula, u 22:00 sata na pozorišnom trgu Susan Sontag, održat će se koncert Femi Kutija, sina legendarnog Fela Kutija (Nigerija), pionira muzičkog pravca afrobeat, nominovanog za šest Grammyja.

Prije Femi Kutija, od 20:00 sati, publika će moći uživati u izvedbi veterana i pionira rock muzike na ovim prostorima Dade Topića & TIME Companya

Koncert se organizuje u saradnji sa Festivalom Baščaršijske noći i Bosanskim kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ulaz na koncert je besplatan

Femi Kuti briljira kao vrhunski solista na (alt i sopran) saksofonu, trubi i orguljama, a njegova muzika koju naziva afrobeat predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

U Sarajevo dolazi u pratnji svog benda od trinaest članova The Positive Force. Prema riječima muzičkih kritičara i znalaca ovaj bend nije specifičan samo po brojnosti, nego i po izuzetnim nastupima na kojima, svojom ritam sekcijom koja se poigrava sa nepravilnim afričkim ritmovima i snažnom četveročlanom duvačkom sekcijom, naprosto "žare i pale".

Muzičari koji se nalaze iza Femi Kutija, uspješno kombiniraju "naelektrisano" muziciranje na najvišem profesionalnom nivou sa šoubiznisom, zabavom i plesom, tako da čine da na kraju izgleda kao da je publika na pozornici pratila ne jedan nego tri nezaboravna šou programa.

“Kultura na ulice 2023!”. Subotnje popodne i prekrasni sadržaji na Pozorišnom trgu Susan Sontag

“Kultura na ulice 2023!”. Subotnje popodne i prekrasni sadržaji na Pozorišnom trgu Susan Sontag

Dado Topić, hrvatski je muzičar, tekstopisac, aranžer, gitarist i rock pjevač. Rođen je 1949. u Novoj Gradiški.  Muzikom se počinje baviti u srednjoj školi, kao član sastava Đavolji eliksiri, gdje je pjevao i svirao bas. Svirao je u grupi Lavine i Dinamiti.  Godine 1969. postaje član sastava Korni grupe. Popularnost stječe sa zagrebačkom grupom Time, koju osniva zajedno s Vladimirom Mihaljekom. S grupom Time i Pop selekcijom nastupao je po Berlinu, gdje su dobili nagradu za pjesmu Berlin na Svjetskom festivalu mladih u Berlinu.

Topić je snimio dupli solistički koncert Neosedlani 1979. godine. U pjesmi Hej Jugoslaveni iskoristio je stihove Exuperyja, Jure Kaštelana i Alekse Šantića. Album Šaputanje na jastuku objavio je 1980. godine. Godine 1984. Negdje izvan planeta – Princeza, a Bolji život 1986. godine.  Call it Love objavljuje 1993. godine. Surađivao je s grupom Smak na njihovom albumu Zašto ne volim sneg iz 1981. godine.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije