Kultura na ulice: "Glumci govore sevdah" i otvaranje izložbe "Japanske žene"

0
N. Ć.
Kultura na ulice: "Glumci govore sevdah" i otvaranje izložbe "Japanske žene"
Foto: NPS / Kultura na ulice 2023

U petak, 14. jula, sa početkom u 18:30 sati kod Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (Branilaca Sarajeva br. 26) bit će upriličeno otvaranje izložbe Noriko Hayashi "Japanske žene" (sawasawato).

Noriko Hayashi je višestruko nagrađivana japanska umjetnica. Njena izložba "Japanske žene" nastajala je u periodu od deset godina, a rezultat je fascinantna serija fotografija i tekstova koje pokušavaju da otmu od zaborava ljude čije su živote ratovi zauvijek promijenili.

"Japanske žene", ili sawasawato, je pojam vezan za supruge Koreanaca koje su 1959. godine, kada je sama Koreja definitivno podijeljena na sjeverni i južni dio, odlučile da, prateći svoje sjevernokorejske muževe, život nastave iza željezne zavjese.

Kongres odlučio: SAD će izdvojiti 61 milijardu dolara za Ukrajinu i više od 26 milijardi za Izrael

Kongres odlučio: SAD će izdvojiti 61 milijardu dolara za Ukrajinu i više od 26 milijardi za Izrael

Oko 1.800 "japanskih žena" je vjerovalo da će moći putovati nazad u Japan ali politika i rat, koji zvanično nikada nije završen, su učinili da one zauvijek ostanu u praktički hermetički zatvorenoj Sjevernoj Koreji.

Noriko Hayashi (sawasawato)
Foto: NPS: Noriko Hayashi (sawasawato)

Izložba se radi u saradnji sa WARM Festivalom Sarajevo i Sarajevo Photography Festivalom.

Ova jedinstvena izložba bit će postavljena na više lokacija u centru Sarajeva, a tačne lokacije građanke i građani Kantona Sarajevo mogu pronaći na zvaničnim stranicama specijalnog programa "Kultura na ulice 2023!".

Glumci govore sevdah
Foto: NPS: Glumci govore sevdah

Istog dana, sa početkom u 19:00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag - glumci Narodnog pozorišta Sarajevo, u sklopu specijalnog programa "Kultura na ulice 2023!", - Mona Muratović, Merima Lepić - Redžepović i Dino Bajrović govorit će najljepše sevdalinke, uz muzičku pratnju solistice Lejle Jusić i muzičara Elvira Solaka.

Ovo je jedinstvena prilika da sarajevska publika posluša bosanskohercegovačke sevdalinke u izvedbi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije