Koncertom "Drvo života" večeras počinje Muzika na žici

Radiosarajevo.ba
Koncertom "Drvo života" večeras počinje Muzika na žici
Radiosarajevo.ba / Muzika na žici
Tokom nekoliko oktobarskih dana, već šestu godinu, sarajevska publika ima priliku uživati u izvanrednim koncertima glasovitih svjetskih umjetnika i mladih gudačkih talenata iz nekoliko evropskih zemalja.

Inicijatorica Festivala Muzika na žici je Violeta Smailović Huart, poznata violinistica i muzička pedagoginja koja predaje u Parizu i Sarajevu.  Osim nje, na ovogodišnjem festivalu nastupit će plejada izvrsnih muzičara. 

Konstantin Bogino (klavir), Kanae Endo (klavir), Nora Romanoff-Schwarzberg (viola), Manfred Stilz (violončelo), Miomira Vitas (sopran), samo su neki od vrhunskih umjetnika s kojima će se publika imati priliku sresti u okviru festivalskih koncertnih i edukativnih sadržaja.

Programska koncepcija ovogodišnjeg festivala predstavljena kroz simbol "Drvo" inspirirana je željom da kroz festivalske koncerte pratimo transformaciju muzičkih ideja, kulture, znanja, pa i talenta s  generacije na generaciju.

Kako su stablu potrebne minimalne količine zraka, sunca i vode, tako je još suptilnijem umjetničkom talentu neophodna određena doza podrške, izvrsna edukacija, te naravno vjerna publika.

Na večerašnjem prvom koncertu u sklopu Festivala, pratit ćemo muziku umjetnika koji se nalaze "pod krošnjom" Igora Stravinskog. Da se jednom prilikom nije upoznao s muzikom Čajkovskog, nikada se ne bih počeo baviti komponiranjem. Program će nam predstaviti i one koji su sličan utjecaj izvršili na Čajkovskog, kao i muziku kompozitora koji su stasali u istom miljeu. Slušat ćemo dakle kamerna djela koja potpisuju: Stravinsky, Rimski-Korsakov, Prokofiev, Tchaikovsky, Rubinstein. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije