Violeta Smailović Huart: 'Muzika na žici' dovodi izvrsne umjetnike svijeta

Radiosarajevo.ba
Violeta Smailović Huart: 'Muzika na žici' dovodi izvrsne umjetnike svijeta

Otkako se bilježi historija muzike, Violeta Smailović važi za najbolju violinisticu poteklu iz Bosne i Hercegovine. Iako je nastupala po najvećim podijima svijeta i kao solista poznatih orkestara, njena odluka je da u rodnom Sarajevu  ostavi značajan trag. 

Zbog nje u Sarajevo dolaze kandidati iz drugih država kako bi ih podučavala violinu. Osim na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, Violeta Smailović Huart predaje na Kraljevskoj akademiji u Maroku, te u Parizu na Schola Cantorum. 

Međutim, prije pet godina, ova umjetnica odlučila je da Sarajevu da nešto više od svoje umjetnosti

Uspomena na oca, kompozitora Avdu Smailovića

Osnovala je festival Muzika na žici koji nam svake godine u glavni grad BiH dovede izvrsne muzičke umjetnike iz cijeloga svijeta, da kroz četiri dana muzičkih radionica i koncerata podijele svoju umjetnost s publikom i studentima.   

Ovaj Festival je svojevrstan spomen na najpoznatijeg bh. kompozitora Avdu Smailovića, Violetinog oca, čije ime nosi i kamerni orkestar koji svake godine nastupi na Festivalu. 

Tako će biti i ove godine, a počevši večeras, u 19.30 u Umjetničkoj galeriji BiH, Muzika na žici u svom petom izdanju odvijat će se kroz koncept Slike s izložbe

U naredna četiri dana ljubitelji klasične muzike i slikarstva u Sarajevu imat će mnogo prilika za istinsko uživanje. 

Koncerti koji će se u petak, subotu i nedjelju održati u Domu Oružanih snaga BiH, s početkom u 19.00  bit će vizualizirani nekim od najznačajnijih slika iz depoa Umjetničke galerije BiH, koji će za ovu priliku biti izložene u dvorani Doma Oružanih snaga. 

Četiri dana vrhunske muzike publici će na raspolaganju biti potpuno besplatno, s obzirom na to da se ulaznice za koncerte ne naplaćuju

Na Festivalu će nastupiti jedan od najboljih kontrabasista na svijetu, Amerikanac Barry Green, ruski pijanist Vasilij Scherbakov, njemački violončelist Mathias Johansen, violisti Petar Obradović iz Srbije i Eva Radomi-Karadža iz Albanije, violinistice Agata Miklavc iz Slovenijesarajevska čelistica Belma Alić te, naravno, domaćica Violeta Smailović huart sa svojim studentima. 

Glavni koncerti u sklopu festivala održat će se u petak, subotu i nedjelju s početkom u 19.00 u Domu oružanih snaga

S Viloetom Smailović Huart razgovarat ćemo u današnjoj emisiji Četvrtkom o kulturi koja je na programu Radija Sarajevo u 12.05. Osim o festivalu, bit će riječi i o Violetinoj umjetnosti, životu i pedagoškom radu. 

Ukoliko nas ne možete slušati na frekvenciji 90,2, tu je naš web streaming. 

"Moj život jeste violina, ali sam željela da u tom života bude nešto više nego da 'gudim'. Zato sam prije pet godina inicirala ovaj festival, jer sam željela da i publici dam nešto više. Zaista se uvijek iznenadim kada vidim punu salu. Možda ovo jeste jedna moja 'ludorija', ali kada vidim da publika na to reagira, onda sam presretna jer shvatam da umjetnička muzika treba ovoj sredini", rekla je Violeta Smailović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije