Koncert u čast obilježavanja 90. godišnjice rođenja kompozitora Vojina Komadine

0
Radiosarajevo.ba
Koncert u čast obilježavanja 90. godišnjice rođenja kompozitora Vojina Komadine
Foto: Privatni album / Vojin Komadina

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Muzikološkim društvom FBiH organizira gostovanje Bartolomeja Stankovića, bosanskohercegovačkog pijaniste i profesora na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji će u četvrtak, 30. novembra 2023. godine, u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" održati predavanje i koncert klavirskih djela kompozitora Vojina Komadine u čast 90. godišnjice njegovog rođenja.

Ovaj događaj realizira se u sklopu umjetničko-istraživačkog projekta "Performativni modeli u interpretaciji novih tehnika u klavirskoj literaturi internacionalnih i
bosanskohercegovačkih kompozitora 20. i 21. stoljeća" koji se sprovodi uz podršku
Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Kompozitor akademik Vojin Komadina, rođen je 08. novembra 1933. godine u Karlovcu, kao najmlađi, treći sin u uglednoj građanskoj porodici. Školovao se u Beogradu (Muzička škola "Stanković"), gdje je započeo i studij kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti (FMU) u razredu Mihovila Logara. Diplomirao je kompoziciju kao prvi student kompozicije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u razredu Božidara Trudića.

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Bosna i Hercegovina u kontekstu energetskog siromaštva

Duži niz godina djelovao je kao profesor Harmonije i drugih stručnih predmeta na Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, te je ostvario i veoma uspješnu saradnju sa Pionirskim pozorištem, KUD-om "Mitar Trifunović-Učo", kao i Narodnim pozorištem u Tuzli. Komadina je od 1966. do 1975. godine bio urednik muzičkog programa Radio-televizije Sarajevo. Istovremeno je bio angažovan kao vanjski saradnik na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je od 1975. do 1983. godine djelovao kao profesor na predmetima Kompozicija i Orkestracija.

Predavao je i u Podgorici (kasnije u Cetinju), a bio je i prvi dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Odgojio je niz uspješnih i u svijetu cijenjenih kompozitora nove generacije, a jedan od njih je i Asim Horozić.

Kiki Lesendrić za Radiosarajevo.ba: Sarajevo ima poetski duh, to je zlatna sredina Jugoslavije

Kiki Lesendrić za Radiosarajevo.ba: Sarajevo ima poetski duh, to je zlatna sredina Jugoslavije

Ostvario je bogat kompozitorski opus od preko 200 djela, koji obuhvata različita muzička područja kao što su muzika za djecu, instrumentalna, vokalna i muzika za orkestre, elektroakustička muzika, kao i scenska muzika. Dobitnik je velikog broja uglednih nagrada i priznanja, poput Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (balet "Satana") i Nagrada 27. jul (za ukupan stvaralački rad).

Komadina je pored kompozitorskog i pedagoškog rada, aktivno djelovao u institucijama poput Udruženja kompozitora BiH (predsjednik), Savez organizacija kompozitora Jugoslavije (predsjednik), Akademija nauka i umjetnosti BiH (dopisni član), Akademija nauka i umjetnosti RS (generalni sekretar).

Preminuo je 09. februara 1997. godine u Beogradu. Od 2017. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu održava se manifestacija "Dani Vojina Komadine", a od 2019. godine i naučni skup SITUMS ("Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu"), na kojem je jedna od sesija posvećena životu i djelu Vojina Komadine.

Vojin Komadina

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006). Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011). Postdiplomski studij završio je u klasi pijaniste Federica Gianella na Steinway Academy u Veroni (2012).

Usavršavao se na seminarima eminentnih klavirskih pedagoga: A. Pisarev, G. Gruzman, N. Grubert, P. Eicher, J. J. von Armin, A. Čarkić, J. Pavić, G. Vidović i A. Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Univerziteta u Zagrebu za projekt "KLAVIR – kroz historiju i građu".

Održao je preko 70 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj, a kao solist nastupao je uz Dubrovački simfonijski orkestar (Tvrđava Revelin, Dubrovnik), Kamerni simfonijski orkestar Zenica (Bosansko narodno pozorište, Zenica), a sarađivao je i sa Sarajevskom filharmonijom (Narodno pozorište, Sarajevo). Predstavio se na različitim festivalima poput Muzičkog biennala u Zagrebu, Fortepiano” u Podgorici, "Rijeka EU2020" u Rijeci, "Baščaršijske noći" u Sarajevu, "Dani Vojina Komadine" u Istočnom Sarajevu, "Metaworld" u Beogradu i "Mostarsko proljeće" u Mostaru.

Bartolomej Stanković

Izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegova tri nosača zvuka – kompakt diskove "Balkan Madness BH edition", "Voyage" i "Resonance" sa djelima odabranih bh. kompozitora (2018, 2020, 2021). Snimljena djela za klavir, ukupno 33 bosanskohercegovačka kompozitora, osim u fizičkom izdanju, objavljena su i na brojnim digitalnim platformama.

Koncert će početi u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije