Kiki Lesendrić za Radiosarajevo.ba: Sarajevo ima poetski duh, to je zlatna sredina Jugoslavije

8
A. Vatreš
Kiki Lesendrić za Radiosarajevo.ba: Sarajevo ima poetski duh, to je zlatna sredina Jugoslavije
Foto: MTS dvorana / Kiki Lesendrić na koncertu u Domu sindikata

Jugoslavenska rock scena osamdesetih iznjedrila je veliki broj legendarnih bendova, među kojima su svakako i Piloti.

Na čelu s osnivačem i frontmenom Zoranom Kikijem Lesendrićem, ova kultna grupa nedavno je velikim koncertom u beogradskom Domu sindikata obilježila 42 godine karijere.

Puna dvorana je s Kikijem i bendom pjevala njihove najveće hitove kao što su Zaboravljeni, Kada sanjamo, Kao ptica na mom dlanu, Leto i mnoge druge.

Nekadašnja Dinamova zvijezda bori se sa vremenom: "Bolest je neizlječiva, umrijet ću"

Nekadašnja Dinamova zvijezda bori se sa vremenom: "Bolest je neizlječiva, umrijet ću"

Povratak u osamdesete

Lesendrić i Piloti vratili su nas u osamdesete i podsjetili na vremena kada se stvarala i slušala kvalitetna muzika.

"Baš je bilo onako kao s početka osamdesetih. Prvi put smo svirali u tom prostoru, pa nismo baš znali koja vrsta publike tu dolazi, pošto je specifično mjesto. Ispostavilo se da je baš onako prava klupska atmosfera. Više je bilo mladih nego ovih moje generacije. Bilo je jako zanimljivo i inspirativno za nas", rekao je Lesendrić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Koncert Kikija Lesendrića i Pilota u Domu sindikata

Kiki Lesendrić i Piloti prošle godine su izdali 11. studijski album, Mali tragovi na nebu, koji je odlično prihvaćen kod publike. Iako se pjesme s tog albuma još uveliko slušaju, Kiki nam je otkrio da već radi na novim stvarima.

"Nekoliko pjesama se izdvojilo. Sviramo ih često po koncertima. Vidimo da je reakcija publike odlična. U međuvremenu sam počeo da radim na novim pjesmama, čisto da se ne ulijenim, pa ćemo vidjeti kako će to da ide. Što više brzih albuma snimimo, mislim da je to u stvari bolje", kazao je Kiki.

Inspiraciju je danas vrlo teško pronaći, pogotovo za tekstove. To je razlog zbog čega ne izbacuju albume tako često.

"Čitam knjige, gledam filmove, gdje ću šta da čujem pametno poslije toliko godina, da se ne ponavljam. Jako je teško što se tiče riječi i očito je da je to problem, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu. Naći prave riječi za pravu muziku. To me inače najviše sputava da ne snimam tako brzo ploče. S druge strane, svima iz te naše generacije je ljestvica visoka, da ne pravimo neke gluposti, pa moramo da pazimo na to", kazao je.

Naslovna numera albuma Mali tragovi na nebu nosi posebnu priču i to je Kikijev svojevrsni omaž Johnu Lennonu i grupi Beatlesi kao jednima od muzičkih uzora.

I John Lennon mi se javio u snu, kao da je nekad davno bio tu, u nekom prošlom životu bio mi je drug iz kraja, glase stihovi iz pomenute pjesme.

"Moj prvi susret s električnom muzikom je bio preko starije sestre i s albumom Beatlesa Revolver, koji je u tom trenutku došao u našu kuću, pa sam ga kao mali slušao i svidio mi se taj čudni zvuk. To je bila neka prekretnica za Beatlese i cijeli rock and roll kao pokret. Taj John Lennon je meni uvijek bio čovjek koji je po mnogo čemu specifičan, koji je uvijek išao linijom težeg odrastanja i sticanja popularnosti. To mi se jako dopadalo kod njega i to je bio način da mu se nekako obratim. Stvarno sam sanjao da smo tu Lennon, ja i neki moji drugari s Banovog brda 'tandrkali' u nekom klubu i od toga je nastala pjesma", otrkio je Kiki.

Poznata je priča o pjesmi Te noći smo se potukli zbog nje, koja je nastala po istinitim događajima s ljetovanja u Makarskoj. Sve Kikijeve pjesme uglavnom imaju nešto biografsko.

"Sve svoje pjesme vezujem za nešto što je bilo, nešto što je malo maglovito, što je možda zamišljeno da se desi, ali se nikad nije desilo. Miješam stvarnost i neku maštu, uglavnom tako. Rijetko kad mi se desi da napišem pjesmu koja nema neku podlogu, sem ako nije za nekog drugog. Gledam da to bude na neki način i doživljeno".

Povezanost sa Sarajevom

Sarajevo kao grad ima poseban značaj za Lesendrića i Pilote, pogotovo zbog njihovih početaka. Tu su odradili veliki broj svirki i uvijek se rado vraćaju.

"Taj naš sami početak je bio dosta vezan za Sarajevo, ta prva TV pojavljivanja. Sarajevska televizija je uvijek bila otvorena, pogotovo za mlade, što je bilo nezamislivo i za Zagreb i za Beograd. Nekako mi je uvijek bilo bitno da te prve tonove odsviram u Sarajevu, da vidim kako publika diše, a nekako smo zaista i povezani. Toliko smo puta svirali zadnjih godina i jedva čekam ponovo da dođem. S velikim nestrpljenjem očekujem da napravimo jedan dobar koncert na proljeće", kazao je Lesendrić.

Kiki Lesendrić

Sarajevo je osamdesetih bilo muzički centar regiona, a pojedine grupe i muzičari iz našeg glavnog grada imale su veliki utjecaj na karijeru Kikija i Pilota.

"Tu je bilo toliko talentovanog svijeta u tri kvadrantna kilometra. Kad pogledate ko je sve tu počeo da svira i kakve su fenomenalne pjesme nastajale... Za moj muzički razvoj su najznačajniji bili Indexi, prvo sam otkrio te njihove divne melodije i pristup muzici koji mi se dopao. Kasnije, naravno, Bijelo dugme. Bio sam na tim njihovim prvim koncertima, onda smo se s Bregom i družili. Neke lijepe savjete smo dobili kao klinci, svirajući kao predgrupa na njihovim koncertima kada su bili najpopularniji, u ono luđačko vrijeme. Jednostavno učiš od tih ljudi", kazao je Lesendrić i nastavio:

"Taj sarajevski duh je poetski. Sarajevo se izržavalo i kroz sevdalinku, i književnost i filmove. Tu je uvijek bilo bitno šta pričate. Riječ koja je izgovorena i pisana je bila vrlo dominantna i to je ono što Sarajevo čini drugačijim od ostalih scena. Zagreb je imao svoje, Beograd svoje, a Sarajevo je tačno ta neka zlatna sredina što cijela Jugoslavija voli. To se moglo vidjeti i po Dini Merlinu koji je napunio četiri beogradske Arene. Ljudi vole tu vrstu muzike".

U doba hiperprodukcije i nekih novih pravaca teško je opstati na sceni. To se posebno odnosi na rock muzičare.

"Teško je i nama matorima i klincima. Nikom više nije lako. Jedan od hiljadu napravi nešto. Nedostaje dobrih pjesama u rock and rollu da bi on opet bio bitan. Način života su preuzeli narodnjaci i to traje već dugo. Nove generacije stasavaju na nekoj novoj doktrini, to je ta brza muzika, brze informacije i kratke riječi. To je OK, jer svaka generacija ima nešto što ih vezuje. Mi moramo da se trudimo da ostanemo onakvi kakvi jesmo. Pričao sam baš s Bajagom i ostalim drugarima koji su još vrlo aktivni. Generalno je bitno da zadržimo taj pravac i ne odustajemo. Nikako ne smijemo da se miješamo s novim zvucima, jer ćemo ispasti smiješni. Bolje da se držimo toga što znamo da radimo", dodao je Kiki Lesendrić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije