Koncert 'Ravelovi snovi', večeras pred publikom u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Koncert 'Ravelovi snovi', večeras pred publikom u Sarajevu
Sarajevska filharmonija / Jazz koncert Ravel's Dream
Neobičan spoj klasične i jazz muzike, publika u Sarajevu imat će priliku slušati večeras, na koncertu u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ravel's Dreams naziv je  muzičkog kolaža čiji je autor Marco Mezquida  , virtuozni džez pijanista, improvizator i kompozitor iz Barcelone .

U ovom projektu pridružili su mu se perkusionista Aleix Tobías i violončelista   Martin Meléndez, a ovaj trio  će se večeras predstaviti sarajevskoj publici, na koncertu koji počinje u 20,00 saati.

Tim povodom, autor projekta Marco Mezquid gostovao je u programu Radija Sarajevo, te nam ispričao kako je došao na ideju da napravi ovaj projekt, koji je u cjelini posvećen muzici Mauricea Ravela: 

Mezquida: To je djelo koji je naručeno, Auditorij iz Barcelona je institucija koja stoji iza toga. Oni su zaključili da moj pijanistički stil podsjeća na ono što je nekada radio Ravel, te su naručili da napravim nešto o tome. A pošto nisam želio svirati sam, oformio sam trio. Željeli smo zamisliti momente kada je Ravel kreirao neke od poznatih melodija, njegove snove koji su prethodili tome. Tako i naša muzika, polazi od nekih prepoznatljivih motiva, ali se kreće upitevima Ravelovih snova.  

Mislim da je to lijepa muzika s mnogo intrakcije između nas. Zvuk sve trojice muzičara je divan, jer to su muzičari koji su nastupali na svim stranama svijeta. Čut ćemo čitav spektar utjecaja, od Argentine, preko Španije, sve do Turske. To je mješavina jazz, klasične, folk, pa čak i pop muzike. 

Uz mene, na sceni su perkusionista Aleix Tobías  koji je iz Katalonije, te  violončelista Martin Meléndez sa Kube.  Sva trojica se veoma radujemo dok sviramo Ravelovu muziku", rekao je Marco Mezquida prilikom gostovanja u programu Radija Sarajevo. 

Organizator koncerta je Sarajevska filharmonija, a predstavnica ove institucije Nina Granov pojasnila je da već treću koncertnu sezonu sudjeluju u projektu Musica Network  koji je podržan od Kreativne Evrope. Cilj projekta je razmijeniti iskustva i biti u kontaktu s ostalim partnerima. Nakon muzičara iz Rima i Amsterdama tako je došao red na muzičare iz Barcelone. 

Ulaznice za koncert Ravel's Dream mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu, po cijeni od 20 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije