Amira Medunjanin najavila koncert u Sarajevu: S obrazom dolazim kući

L. K.
Amira Medunjanin najavila koncert u Sarajevu: S obrazom dolazim kući
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Pres konferencija povodom koncerta Amire Medunjanin

Amira Medunjanin, bh. diva sevdaha kraj godine obilježit će u svom rodnom gradu tako što će proslaviti 15 godina muzičke karijere.

Nakon pet godina, Amiru Medunjanin ćemo ponovo slušati u Sarajevu i to 6. decembra u Olimpijskoj dvorani Zetra. Povodom gala koncerta Amire Medunjanin i Trondheim Solistene organizovana je pres-konferencija u hotelu Courtyard by Marriott Sarajevo.

Diva sevdaha / Amira Medunjanin: U decembru poklanjam lijepu priču Sarajevu

Prisutni sponzori i organizatori koncerta su izrazili veliko zadovoljstvo što su dio ove priče, kao i da su spremni za ovaj veliki koncert.

Biljana Čigoja iz Star Travela je rekla da će Zetra za taj dan biti spremna kao koncertna dvorana te da je ostao jako mali broj karata.

Dođite malo ranije

"Sva mjesta su sjedeća, vrata dvorane će biti otvorena od 18.30 sati. Bit će otvorena dva ulaza, pa apelujemo da se dođe malo ranije zbog gužve. Obećavam divno druženje!", rekla je Čigoja.

Amira je rekla da nije namjerno napravila ovoliko dugu pauzu u održavanja koncerta u Sarajevu te da se jednostavno moralo desiti nešto novo što nije prije ponudila svojim sugrađanima da bi se odlučila za održavanje "druženja kući".

"Petnaest godina je prošlo od moje prve ploče. Nisam neki pretjerani ljubitelj obilježavanja jubileja, ali ova godina mi je posebno draga jer smo napravili lijepih stvari za tih 15 godina u karijeri, odnosno misiji", rekla je Medunjanin.

Napomenula je da je njen album Ascending retrospektiva rada posljednjih deset godina s njenom ekipom sjajnih muzičara.

"U životu nije ništa slučajno. To se jednostavno tako trebalo desiti", rekla je Medunjanin.

"Volim Zetru"

Napomenula je da je imala sreću što je dobila poziv od norveškog gudačkog ansambla Trondheim Solistene da učestvuje na festivalu Transform u Trondheimu, te upozna se i sarađuje s tim sjajnim umjetnicima. Do njihove saradnje je došlo tako što je orkestar došao do snimke koju je Amira radila sa zagrebačkim solistima, dopalo im se što su čuli i pozvali je, iako nikada nisu radili ovakvu vrstu muzike.

"Ante Gelo i ja smo tamo sreli ljude koji su apsoulutni alhemičari što se tiče muzike. To je bio njihov prvi susret s muzikom s naših prostora. A uzročnik njihovom pozivu je bio rad i saradnja sa dubrovačkim simfonijskim orkestrom, zagrebačkim solistima, pa zagrebačkom filharmonijom. U Norveškoj se desila magija i to je prilika koja se ne propušta", naglasila je Amira.

Amira je snimala u slavnom londonskom Abbey Road studiju, na veliko zadovoljstvo nje i njene ekipe. Ascending su podržali njeni prijatelji, napominje Amira, što nije bilo jednostavno organizirati te da su cijelu tu priču prepoznale tri žene, sada njene prijateljice – Star Travel i Biljana Čigoja, Ljiljana Vukelić i Gazdina rakija i kompanija GS TMT i Atena Desnica.

"Dolazim s obrazom kući. Donosimo prekrasnu priču... Biljana je predložila da to bude Zetra, u prvi trenutak sam se prepala jer je Zetra velika i koliko je zahtjevna organizacija. Jako volim Zetru i emotivno sam vezana za taj prostor. Često odem tamo, prošetam, sjetim se vremena Olimpijade u Sarajevu, kada sam imala 12 godina i kada smo umjesto časova išli tamo da čistimo oko Zetre... Taj prostor mi je stvarno poseban. Zetru ćemo 'prilagoditi' za koncert zbog posebne akustičke svirke – gradimo koncertnu dvoranu unutar dvorane", rekla je emotivno Amira.

Navodi da je rekla da ako će biti koncert u Sarajevu, moralo je biti onako kako je zamislila – upravo s ekipom s kojom će nastupiti. Navodi da dolazi cijela ekipa iz Norveške Trondheim Solistene koji su učestvovali na snimanju albuma Ascending.

Gost iznenađenja

"Norvežani su jako sretni što dolaze. Znaju za Sarajevo, za BiH i ono što me oduševilo je da je jedan od članova ansambla, a koji je porijeklom Kinez, rekao da zna za Sarajevo i prvi spomen mu je da su se tamo održale Zimske olimpijske igre 1984. godine. To je ekipa za koju sam se odlučila, nisu im prve asocijacije bile druge ružne stvari", spomenula je Amira.

Medunjanin je hvalila svoju ekipu s kojm sarađuje dugi niz godina i koji će biti prisutni na konertu – Anto Gelo, Bojan Zulfikarpašić, Boško Jović, Zvonimir Šestak, Nikola Stajić. Najavila je i da će biti gost iznenađenja na koncertu.

"Moja cijela porodica će biti tu te je to dodatno uzbuđenje. Moja mama je moja prva publika, glavni kritičar. Iskreno se radujem i voljela bih da je 6. decembar sutra", rekla je Amira napominjući da će pjesme koje će biti izvedene emotivni spoj gdje svaka od njih predstavlja nešto posebno za svakog od članova ekipe...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije