Kokan Mladenović režira Nušića povodom stogodišnjice Narodnog Pozorišta Sarajevo

2
Radiosarajevo.ba
Kokan Mladenović režira Nušića povodom stogodišnjice Narodnog Pozorišta Sarajevo
Foto: NPS / Glumci sa Kokanom Mladenovićem

U Narodnom pozorištu Sarajevo počele su probe za novu dramsku premijeru satire „Protekcija“ legendarnog Branislava Nušića.

Predstavu režira Kokan Mladenović, koja će premijerno biti izvedena 21. oktobar godine, a kojom če početi obilježavanje velikog jubileja sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Jedan od prvih upravnika ove kulturne institucije upravo je bio Branislav Nušić (od 1925 do 1927). 

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

Nakon uspješno postavljenih predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ i „Schindlerovog lifta“ na sceni Kamernog teatra 55 i „Prosjačke opere“, koju je radio u Narodnom pozorištu, proslavljeni srbijanski režiser Kokan Mladenović ponovo se „vraća“ u Kuću na Obali sa Nušićevom „Protekcijom“.

„Jako se radujem povratku u Narodno pozorište Sarajevo, pogotovo što je povod izuzetan, stogodišnjica pozorišta. Nušićeva „Protekcija“ je komad kojim je pozorište otvoreno, a na ovom sjajnom ansamblu i mojim saradnicima je da pokažemo, kako je nažalost, čitav jedan vijek od otvorenja pozorišta do danas prošao u vremenu korupcije, u vremenu toga da se mi mentalitetski nimalo nismo pomjerili. Praktično paradoksalno ali Nušić u ovoj reinterpretaciji Milene Bogavac je i dalje naš savremenik a to mnogo govori o svima nama“, ističe Mladenović.

U autorskoj podjeli se nalazi i Irena Popović Dragović jedna je od najznačajnijih regionalnih kompozitorica. Dobitnica je više Sterijinih nagrada, a uspješno sarađuje sa najznačajnijim rediteljima u regionu (Andraš Urban, Kokan Mladenović, Oliver Frljić).

U predstavi će igrati: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo kroz historiju se vezuje za dva datuma – 27. 11. 1920. kada je Pozorište održalo svoju prvu predstavu u Tuzli u hotelu Bristol i za zvanični početak rada i otvaranje prve sezone u adaptiranoj zgradi Društvenog doma: 22. 10. 1921.

Prema podacima koje navodi prof. Josip Lešić u knjizi Sarajevsko pozorište između dva rata svečani čin otvaranja trajao je tri dana uz mnogobrojnu publiku i zvanice.

Tadašnji načelnik Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvete u Beogradu, Branislav Nušić održao je pozdravni govor. Sljedećih dana izvedene su i prve predstave – Nušićeva Protekcija (23. 10.) i Moliereov Uobraženi bolesnik (24. 10.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije