Kiana Hayeri: Izložba 120 fotografija o Afganistanu

0
Radiosarajevo.ba
Kiana Hayeri: Izložba 120 fotografija o Afganistanu
Radiosarajevo.ba / Izložba Kiana Hayeri

Izložba fotografija pod nazivom „Kiana Hayeri: Afganistan“ postavljena je u Galeriji JU “Bosanski kulturni centar KS”, 04. jula, a bit će otvorena za posjete do 10. jula, svaki dan u period od 10,00 do 18,00 sati.

Svečano otvorenje izložbe na kojem će biti prisutna autorica, Kiana Hayeri, kao i gosti bit će upriličeno u srijedu, 06. jula, u 19:00 sati.

Kustosi izložbe su Lejla Hodžić i Damir Šagolj, a izložbu u okviru Festivala Baščaršijske noći organizuje WARM fondacija.

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

Objavljena prognoza do kraja aprila: Vraćaju se zima, minusi, kiša i snijeg - evo dokad će trajati

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Vozilo završilo pored ceste

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Vozilo završilo pored ceste

Izložba fotografija iz Afganistana iransko-kanadske fotografkinje Kiana Hayeri sadrži 120 fotografija različitih formata koje će biti postavljene na 12 bijelih zidova. Radi se o vrhunskim fotografijama autorice koja je viši TED saradnik i redovni saradnik New York Timesa.

Dobitnica je nagrade National Geographic Explorer, nagrade Tim Hetherington Visionary 2020. godine za svoj predloženi projekat otkrivanja opasnosti diletantskog “hit & run” novinarstva. Iste godine proglašena je za šestog dobitnika nagrade James Foley za izvještavanje o sukobima. Godine 2021. dobila je zlatnu medalju Robert Capa za njenu fotografsku seriju „Gdje je zatvor vrsta slobode” dokumentujući živote afganistanskih žena u zatvoru Heart.

Kiana je 2022. godine bila dio izvještajnog tima New York Timesa koji je osvojio nagradu Hal Boyle za “Kolaps Afganistana”, te su ušli u uži izbor u okviru Međunarodnog izvještavanja za Pulitzerovu nagradu 2022.

Svjetski poznati reper sa sinom i (budućom) snahom uživao u bh. komšiluku

Svjetski poznati reper sa sinom i (budućom) snahom uživao u bh. komšiluku

Njeni radovi su se između ostalih pojavljivali u časopisima: Harprers Magazine, Foreign Policy, Washington Post, NPR, Monocle Magazine, Wall Street Journal, Le Monde, The Globe and MailKiana trenutno živi u Kabulu, u Afganistanu, odakle kao fotograf pokriva regiju.

Kiana ( rođena 1988. godine) je odrasla u Teheranu u Iranu, odakle je emigrirala u Toronto dok je još bila tinejdžer. Suočena s izazovima prilagođavanja na novu sredinu, počela se baviti fotografijom kao načinom za premoštavanje jaza u jeziku i kulturi.

Nakon incidenta koji se dogodio u njenom ličnom životu, dok je još bila na fakultetu, spakovala je svoj život u ranac i započela nomadski život, u potrazi za mjestom koje bi se moglo nazvati domom. Njeni projekti često istražuju kompleksne teme kao što su migracije, adolescencija, identitet i seksualnost u ratovima poharanim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije