Kavkaski krug kredom: Okrutna bajka u izvrsnoj sarajevskoj produkciji

Vesna Andree Zaimović
Kavkaski krug kredom: Okrutna bajka u izvrsnoj sarajevskoj produkciji
Foto: Halid Kuburović / Kavkaski krug kredom na sceni NPS

Dojmljivo uprizorenje Brechtovog komada Kavkaski krug kredom na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, dokazuje zašto Paolo Magelli spada u sami vrh evropskih teatarskih redatelja. 

Magellijeva režija ove predstave ostavila nas je bez daha. U furioznom tempu i vješto povezani nevidljivim režijskim nitima, pred očima gledalaca izmjenjuju se različiti društveno-politički sistemi, godišnja doba, rat, mir, sudbine malih ljudi, usponi i padovi u karijerama povlaštenih.  Uprkos izmjenama epoha na sceni, istovremeno kao gledatelj bivate nesvjesni stvarnog protoka vremena, pa predstava koja traje gotovo dva sata prođe u jednom dahu.     

Najavljena kao "okrutna bajka za odrasle" predstava Kavkaski krug kredom ima sasvim dovoljnu dozu bajkovitosti i poetike kao protutežu scenskoj monokromatici kojom su okovani prikazi likova u svojoj  brutalnosti, pohlepi, sirovosti, kukavičluku, beznadežnosti, ludosti i ljudskosti.    

Sukladno suštinskim principima Brechtovog epskog teatra, Magelli ozbiljne društvene teme prikazuje kroz zavodljivu kombinaciju satire, vodvilja i prikaza tragičnih ljudskih sudbina. Predstava naprosto pršti iskričavim replikama - rezultat dobro urađenog posla dramaturginje Željke Udovičić Pleština

Muzika je  još jedan od elemenata koji se vezuje uz Brehtovo teatarsko naslijeđe, koji je, podsjetimo, važno mjesto u svojim komadima prepustio songu.  Zahvaljujući kompozitoru Arturu Annecchinu i vještinama muzičara - glumaca koji su muziku na sceni izvodili i miksali uživo, ovaj segment zaslužuje sve komplimente.    

I kako to dolikuje vrhunskim redateljima, Magelli je od glumačkog ansambla izvukao do sad neviđeno. Precizno uhodani, sa dobro izgrađenim međusobnim odnosima i u komplementarnoj dinamici, četrnaest glumica i glumaca scenom je vladalo kao da su svi zajedno odrastali na njoj godinama.

Maja Izetbegović već dokazano odlična, Ejla Bavčić Tarakčija izvrsna u ulozi kojoj je redatelj namijenio karikaturalan karakter, Miki Trifunov koji je u ekipu donio potrebnu dozu vremešnosti, Aleksandar Seksan koji je u predstavu unio svoj talent vrsnog komičara, Ermin Sijamija koji je vješto utjelotvorio privilegiranu klasu, maleni Isa Seksan za kojeg s pravom možemo očekivati nastavak glumačke karijere.  A kada je riječ o Erminu Bravi, kojem je dodijeljena uloga svojevrsnog prologa i spone između publike i radnje na sceni,  ne pretjerujemo ako kažemo da je ovo jedna od njegovih najboljih glumačkih rola (u nizu dosadašnjih sjajnih ostvarenja).   

Predstava rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, premijerno je izvedena 14.02, a prva repriza  je najavljena za petak 15. februara.

Za očekivati je da Kavkaski krug kredom postaje jedna od omiljenih predstava na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, ali i jedan od onih teatarskih bisera koji će se s ponosom prikazivati na festivalima i gostovanjima. Adut koji je ispunio i premašio sva očekivanja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije