Paolo Magelli: Moj dolazak u Sarajevo je dio moralnog duga prema gradu

V.A.Z.
Paolo Magelli: Moj dolazak u Sarajevo je dio moralnog duga prema gradu
Radiosarajevo.ba / Paolo Magelli

Teatarski redatelj evropskog značaja, Paolo Magelli, večeras će pred publikom u Sarajevu premirerno predstaviti svoju novu predstavu Kavkaski krug kredom

U izvođenju čak četrnaest protagonista iz ansambla sarajevske Drame pojačanog s troje glumaca, predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Sarajevu i Scene MESS. 

Ovo je prva Magellijeva režija u Sarajevu, gradu u koji je često dolazio s gostujućim predstavama. Magelli je, inače, najnagrađivaniji umjetnik na Festivalu MESS, gdje je prvi put okićen priznanjem 1981, a prošle godine dobio i svojevrsnu nagradu za životno djelo - "Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti  teatra". 

Stoga ne čudi Magellijeva izjava da je ovaj njegov profesionalni dolazak u Sarajevo dio njegovog moralnog duga prema gradu.  

Ne čudi ni odabir dramskog teksta. Kavkaski krug kredom je posljednja drama koju je za života napisao Bertold Brecht, u vrijeme njegove emigracije u Americi i nakon što je preživio dva svjetska rata. Nakon 26 godina, ovo je prvi put da se u Sarajevu izvodi neki od komada Bertolda Brechta. 

"Želio bih reći da je ovo zadnji veliki Brechtov tekst prije smrti, koji se vrlo rijetko izvodi, jer se smatra izuzetno teškim za realizaciju. U Italiji je posljednji put rađen 1979. godine, u Parizu 1984.  a trenutno se ponovo igra u Berlinu. 

Naravno da je naš pristup drugačiji. Brecht je napisao jednu prekrasnu, suludu bajku o zaboravljenoj lutki.  Adaptirati ovaj tekst je zaista "pakao", jer bi inače, u originalu, trajala četiri i pol sata, zato sam neizmjerno zahvalan Željki. Sa dramaturginjom Željkom Udovičić Pleština, međutim, željeli smo uzeti ovu bajku za ozbiljno. To je dio naše prošlosti, naše stvarnosti i, na žalost, ako ne budemo pazili, ova bajka je i dio naše budućnosti. 

Govorim o jednom širem evropskom prostoru, koji nije samo prostor bivše Jugoslavije. Za ove naše potrebe nema potrebe posebno govoriti jer mi se čini da je sve isuviše jasno. Ali želio bih podsjetiti da se u Europi širi neki novi vid fašizma, koji me podsjeća na 1936. Dakle, govorimo o Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji... Beč je uvijek bio centar zemljotresa. Ono što je pozitivna kontradikcija između 1936. i današnjeg vremena je da Njemačka još izdržava svoju ulogu pozitivnog primjera  socijalne države u Evropi. Koliko dugo će izdržati, ne znamo. Ovaj tekst je  priča o napuštenoj lutki koja prolazi kroz neprestane ratove, previranje i promjene vlasti", kaže redatelj Magelli na konferenciji za novinare, uoči premijere predstave. 

Posebno je naglasio dječiju ulogu, ali i rad cjelokupnog ansambla.  

"Želio bih stvarno, a to nije moj običaj, zahvaliti kompletnom ansamblu, za koji smatram da je obavio jedan izvrstan posao. Imamo divnu ekipu, od kostima, scenografije, glazbe, do glumaca. Ako nešto ne bude na pozornici štimalo, preuzimam punu odgovornost" rekao je. 

Očekuje se da će Kavkaski krug kredom značajno unaprijediti repertoar Narodnog pozorišta u Sarajevu. Premijera je na programu u četvrtak 14. februara, a prva repriza, za koju ulaznica još ima u prodaji, je u petak 15. februara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije