"Kavkaski krug kredom" apsolutni pobjednik festivala "Novi tvrđava teatar"

Radiosarajevo.ba
"Kavkaski krug kredom" apsolutni pobjednik festivala "Novi tvrđava teatar"
Foto: MESS / Predstava “Kavkaski krug kredom“ pobjednik festivala “Novi tvrđava teatar“

Predstava “Kavkaski krug kredom“ apsolutni je pobjednik festivala “Novi tvrđava teatar“ koji je sinoć završen u Novom Sadu.

Recenzija / Kavkaski krug kredom: Okrutna bajka u izvrsnoj sarajevskoj produkciji

Predstava nastala u koprodukciji Scene MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini dok su nagradom za najboljeg reditelja nagrađeni Paolo Magelli, najboljeg glumca Ermin Bravo i najbolju glumicu Maja Izetbegović.

Predstava “Kavkaski krug kredom“ pobjednik festivala “Novi tvrđava teatar“  - undefinedFoto: MESS: Maja Izetbegović

“Predstavu odlikuju moćna, posvećena ansambl igra, dosljedna brehtijanska poetika (i etika!) i snažan antiratni i socijalni angažman. Predstava koja osvješćuje“, stoji u obrazloženju žiriju.

U odluci za nagradu Paolu Magelliu navedeno je da je “uz posvećeni angažman čitavog ansambla, tom predstavom Brehtovu revoluciju pozorišta - sproveo u potpunosti, do kraja“ dok je za Ermina Bravu i Maju Izetbegović kazano da su “dva snažna, pokretačka i inspirativna motora predstave“.

Predstava “Kavkaski krug kredom“ pobjednik festivala “Novi tvrđava teatar“  - undefinedFoto: MESS: Predstava “Kavkaski krug kredom“ pobjednik festivala “Novi tvrđava teatar“

“Jako sam ponosan na cijeli ansambl i autorski tim predstave. Paolo nas je poveo na uzbudljivu avanturu iz koje smo sigurno izašli ljudski i umjetnički bogatiji. Nadam se da će ove nagrade biti lijepa referenca za što više budućih gostovanja i dugovječan život predstave u matičnoj kući“, istakao je Ermin Bravo te dodao da je naredna izvedba predstave na MESS-u čemu se ansambl posebno raduje.

U predstavi igraju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Željka Udovičić Pleština, scenografiju potpisuje Mirna Ler, a kostimografiju Lejla Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije