Kamerni teatar 55 pred publikom u Budimpešti predstavio 'Sjećaš li se Doli Bel'

1
Radiosarajevo.ba
Kamerni teatar 55 pred publikom u Budimpešti predstavio 'Sjećaš li se Doli Bel'
Foto: Kamerni teatar 55 / Kamerni teatar 55 u Budimpešti

Kamerni teatar 55 je sinoć pred prepunom salom mađarskog nacionalnog teatra Nemzeti Szinhaza odigrao predstavu "Sjećaš li se Doli Bel", Abdulaha Sidrana, a u režiji Kokana Mladenovića.

Predstava je izvedena u okviru MITEM (Madach International Theatre Meeting) festivala na čije učešće je Kamerni teatar 55 pozvan kao jedini predstavnik iz ex-Yu regiona, pored predstava iz Mađarske, Rumunije, Vijetnama, Grčke, Poljske, Češke, Litvanije, Francuske, Italije i Ukrajine.

Iako je "Sjećaš li se Doli Bel" komad koji govori o jednom specifičnom vremenu jednog specifičnog prostora kao što je to bilo Sarajevo šezdesetih godina prošloga vijeka, na vrhuncu vladavine komunizma i Josipa Broza Tita, mađarska publika je veoma spontano i otvoreno reagovala na izvedbu, što je na kraju bilo i nagrađeno ovacijama i mnogobrojnim pozivima na bis.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Teatar je još jednom pokazao, i dokazao, kako su granice i ograničenja samo u glavama ljudi, i kako dobra priča, iskren pristup i kvalitet, kako rediteljski, tako i glumački, brišu sve granice i osvajaju sve prepreke na putu do srca publike.

Kamerni teatar 55 nastavlja put i iz Budimpešte odlazi u Bjelovar gdje 07.05. igra na BOK festivalu, a nakon toga, odmah nakon Bjelovara, očekuje ih igranje u Rijeci, na Međunarodnom festivalu malih scena 09.05.2022.

Kamerni teatar 55 nastavlja svoju misiju rušenja barijera i spajanja ljudi putem kulture, ne obazirući se na politike, granice i one koji tvrde da je kultura nemoćna pred svjetskim problemima.

Kamerni teatar 55 upravo dokazuje da je umjetnost možda najbolja i najjača poveznica među ljudima, i jedina koja može pružiti istinsku utjehu i otvoriti sva vrata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije