Kamerni teatar 55 će, ipak, izvesti predstavu “Schindlerov lift” u Brčkom

2
Radiosarajevo.ba
Kamerni teatar 55 će, ipak, izvesti predstavu “Schindlerov lift” u Brčkom
Foto: Velija Hasanbegović / Predstava Schindlerov lift na 61. festivalu MESS

Kamerni teatar 55 uputio je saopćenje u kojem je naveo da će predstava "Schindlerov lift" reditelja Kokana Mladenovića i pisca romana Darka Cvijetića, ipak biti izvedena u Brčkom, a kako su naveli, pojedinci će zasebno moći odlučiti da li žele prihvatiti eventualne nagrade na festivalu.

Kako su naveli iz Kamernog teatra 55, pojedini mediji su izjave Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića predstavili kao zvaničan stav ove institucije kulture pa su tako osjetili potrebu objektivno informisati javnost.

“Kamerni teatar 55 godinama je redovni takmičar sa mnogobrojnim predstavama na festivalu u Brčkom. Sa tog festivala donosili smo desetine nagrada i poštujemo energiju i želju svih ljudi oko festivala da on i danas traje i svjedoci smo kontinuiranog podizanja teatarskih i organizacijskih standarda tog festivala, što je za kulturni život bosanskohercegovačkog društva i te kako važno”, istakli su iz Kamernog teatra 55.

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

Dalje su naveli da zadnja događanja oko učešća glumca Branislava Lečića, reakcija uprave Ateljea 212, reakcije redatelja i pisca predstave “Schindlerov lift”, Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, kao i razgovor svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog polučili su odluku da svakako predstavu na festivalu odigraju.

Predstava Schindlerov lift na 61. festivalu MESS - undefined

Foto: Velija Hasanbegović: Predstava Schindlerov lift na 61. festivalu MESS

“A da o daljoj inicijativi žirija u smislu natjecateljskih odluka i eventualnih nagrada odlučuje svaki nagrađeni pojedinac zasebno, odnosno, da li nagradu dodijeljenu od tog žirija, želi ili ne želi primiti. Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha”, naveli su iz Kamernog teatra 55.

Na kraju su pozvali sve ljubitelje teatra u Brčkom da 23. novembra ove godine dođu u Dom kulture Brčko.

“I prisustvuju jednoj velikoj teatarskoj priči o zločinu i nepresuđenom genocidu koji se u vrijeme teške agresije na BiH desio u gradu Prijedoru. Ova istina ispričana u romanu Darka Cvijetića, a vođena genijalnim rediteljskim rukopisom Kokana Mladenovića mnogo je važnija i bitnija od svih žirija svijeta”, naglasili su iz Kamernog teatra 55.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije