Reakcije / Glumac Ermin Bravo poslao otvoreno pismo direkciji festivala u Brčkom

21. 11. 2021. u 12:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom svih okolnosti na pozorišnoj smotri festivala u Brčkom, oglasio se i poznati bh. glumac Ermin Bravo, koji nastupa u predstavi 'Sedam strahova', te poslao otvoreno pismo direkciji festivala.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Na zvaničnoj stranici festivala 'Susreti pozorišta, kazališta Brčko BiH' objavljen je tekst pod nazivom 'Drskost i blamaža, ali na svoj račun' kao reakcija na protest kolega iz Ateljea 212 povodom javnih napada člana žirija Branislava Lečića na mladu kolegicu Danijelu Štajnfeld, a na temu seksualnog zlostavljanja za koje ga je optužila.

U dijelu teksta se kaže: 'Savršeno nas se ne tiče ko je koga kad, ko je kome šta, i šta je među vama čemu šta, zainteresovani smo samo za umjetnički čin i slast doživljenog, koju bi, da niste 'prosuli pomuženo mlijeko', ponijeli kući u vrijeme i poslije ove predstave.

Prva ozbiljna inicijativa o osvještavanju razmjera i posljedica seksualnog nasilja i uznemiravanja potekla je upravo iz umjetničke zajednice. Mnoge naše hrabre kolegice su se izložile i javnim ispovijedima pokrenule ozbiljnu društvenu promjenu. Nadam se da njihov tretman u javnom prostoru neće obeshrabriti druge da svako uznemiravanje prijave.

U svom poslu sam često prihvatao da igram u predstavama koje se bave temom seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja, njihovim matricama i posljedicama, toksičnosti patrijarhata, zloupotrebi položaja moći koja generira zlostavljanje.

Ovo su teme kojim se godinama bavim i koje su mi izuzetno značajne.

Svesti ovu veliku temu, u ovom vremenu na 'ko je koga kad' je u najmanju ruku neukusno, neosviješteno, primitivno i opasno. Predstava 'Sedam strahova' u kojoj igram, velikim dijelom se bavi osudom zlostavljanja nad ženama i odnosom društva spram njega.

Stoga istup vašeg selektora Srdjana Vukadinovića u kojem omalovažava Me too pokret smatram neprihvatljivim. Sve navedeno smatram zvaničnim stavom festivala i odbijam učešće u kompeticiji i bilo kojim festivalskim aktivnostima. Predstavu ću igrati jer vaša publika zaslužuje i treba da je vidi", naveo je Ermin Bravo, glumac u predstavi 'Sedam strahova'.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)