Juventafest: "Talas" Omladinskog pozorišta Dadov oduševio publiku

Radiosarajevo.ba
Juventafest: "Talas" Omladinskog pozorišta Dadov oduševio publiku
FOTO: Tarik Bičo / Juventafest / Predstava "Talas"

Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji je u Sarajevu svečano otvoren u četvrtak, trećeg dana publici je predstavio sjajnu predstavu „Talas“ redatelja Predraga Stojmenovića, u izvedbi Omladinskog pozorišta Dadov.

Gosti iz Srbije, njih dvadeset i troje, u 75 minuta, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo predstavili su dramatizaciju školskog eksperimenta koji je u SAD-u proveo profesor Ron Džuons. Nemoćan da objasni učenicima kako su Nijemci pristali na nacizam, odlučio je u pet školskih dana, zajedno s njima, simulirati nastanak takvog uređenja društva.

Mnogobrojna publika uživala je u scenskom nastupu beogradskog Omladinskog pozorišta i njihovoj predstavi „Talas‟ koja šalje snažnu poruku o situaciji koja lako izmiče kontroli.

Također, trećeg dana Juventafesta nastavljeno je održavanje niza radionica namijenjenih učenicima i profesorima, a s kojih će mladi aktivisti svoje radove predstaviti u ponedjeljak, 17. septembra, u 13.00 sati, u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Juventafest jedan je od rijetkih festivala koji sve goste, a ove godine ih je više od 150, okuplja svakodnevno, što mladima ostavlja priliku za druženje, sklapanje novih prijateljstava, ali i za učešće u edukativnim radionicama kroz koje izražavaju svoj talent.

"Trudim se da što manje gotovih stvari donesem pred ove mlade ljude i da oni sami, improvizirajući, daju svoje ideje, a ne da im one budu nametnute. Pozitivno sam iznenađena i ponosna što imamo ovakav festival u Sarajevu. Osjećam pozitivnu energiju omladinaca iz cijele regije. „Radionica lutkarstva‟ predstavit će u ponedjeljak tehniku koja zahtijeva crnu kutiju (Crni teatar) i UV svjetlo te elemente lutke, kao i pokret", kazala je lutkarka i voditeljica „Radionice lutkarstva‟ Jasminka Božuta.

Inače, tokom ovogodišnjeg Juventafesta realiziraju se sljedeće radionice:

- „Radionica lutkarstva“, pod mentorstvom lutkarke Jasminke Božute, kroz koju će se učenici upoznati sa Crnim teatrom (teatrom iluzionizma) porijeklom iz Azije, a koji je kasnije usavršen u Češkoj i diljem svijeta.

- „Radionica Perspektiva“, koju će realizirati redateljica Ada Sokolović, predstavlja snimanje jedne epizode u okviru četvrte sezone dokumentarne serije „Pers¬pektiva“, a koja se emitira na 34 TV stanice u regiji. Učesnike radionice predstavlja grupa od 20 mladih koji snimaju razgovor s jednim od moderatora: Edo Maajka, Marčelo, Remi iz grupe „Elemental“ ili Brano Jakubović iz „Dubioza kolektiva“.

- „Dodir teatra – od dramskog do scenskog“ naziv je workshopa koji će biti realiziran u saradnji s dramskom pedagoginjom Jadrankom Korda Krušlin, a namijenjen je profesorima, voditeljima dramskih sekcija u srednjim školama i bavit će se raznovrsnim scenskim oblicima.

- „Radionica pozorišne maske“ u okviru koje će s polaznicima raditi glumac, lutkar i producent Matija Kezele. Polaznici će, nakon upoznavanja s osnovnim pravilima rada s maskom, imati priliku stvoriti vlastite etide, odnosno mala autorska djela.

- „Radionica plesa“ tokom koje će se mladi uz plesača i plesnog pedagoga Željka Božića upoznati s različitim tehnikama street plesova (hip-hop, house, locking, popping) i njihovom direktnom upotrebom za scenski pokret, lik i dramsku radnju.

Entuzijasti i organizatori pozivaju publiku da posjeti Festival podsjećajući da je ulaz na sve predstave slobodan.

 

NEDJELJA, 16. septembar

• 20.00 sati - „Kontrolni”, autorica Milena Depolo, redateljica: Nikolina Friganović, Gradsko pozorište Jazavac – Studio Jazavac, BiH / Pozorište mladih Sarajevo

PONEDJELJAK, 17. septembar

• 13.00 sati - Prezentacija radionica / Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva

• 19.00 sati - „Sve je u redu”, dramatizacija romana Jasminke Petrović, redatelj: Dušan Blagojević, Teatar Gimnazijalac, Srbija / Pozorište mladih Sarajevo

• 21.15 sati - Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala / Pozorište mladih Sarajevo


Više informacija na: www.juventafest.ba i www.facebook.com/juventa.fest/

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije