Jeste li čuli za lupofon? Poslušajte ovaj neobični instrument na koncertu Sarajevske filharmonije

0
V.A.Z.
Jeste li čuli za lupofon? Poslušajte ovaj neobični instrument na koncertu Sarajevske filharmonije
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Matthias Arter predstavlja instrument lupofon

Koncert Sarajevske folharmonije predviđen za petak 24. februar, po mnogo čemu bit će poseban. Publika će imati priliku čuti rijedak instrument "lupofon" (lupophone) po kojem je solista Matthias Arter najpoznatiji u svijetu. 

Riječ je o bas-oboi, konstruisanoj tako da može izvesti melodije u čak tri i po oktave. Instrument je nastao prije nešto manje od petnaest godina, a švicarski umjetnik koji ga predstavlja širom svijeta stigao je i u Sarajevo. 

"Lupofon je nešto između oboe i fagota, a poseban je po tome što ima dodatne tonove u donjem registru. Ima veliki raspon, vrlo impresivne tri i pol oktave, i zahtijeva tehničku fleksibilnost u izvođenju. Sve zavisi od pritiska usana prilikom proizvodnje tona. Jedan od mojih bivših studenata učestvovao je u konstrukciji lopofona", otkriva nam solista.   

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

Osim što je instrumentalista i profesor oboe, Matthias Arter je i kompozitor, te će na koncertu u Sarajevu biti izvedena dva njegova djela. 

"Prvo djelo je Aquarell na Bachov Ricercar broj 6. To je više od pukog aranžmana. Prilagodio sam Bachovu kompoziciju, uradio instrumentaciju i dodao neke avangardne momente, tako da ona predstavlja refleksiju na poznatu Bachovu kompoziciju. 

U program sam uvrstio i svoje djelo Wotan za lupofon i  orkestar , čija ć nova verzija doživjeti praizvedbu u Sarajevu. Wotan je baziran na veoma dramatskom zadnjem dijelu Wagnerove opere Tristan i Izolda", otkriva autor Matthias Arter.

Matthias Arter predstavlja instrument lupofon
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Matthias Arter predstavlja instrument lupofon

Koncertom će dirigovati Slaven Kulenović, a pitali smo ga kako on, kao dirigent, doživljava muziku Matthiasa Artera. 

"Stil je dosta avangardan sa dosta raširenih tehnika sviranja za pojedine instrumente koje su jako zanimljive. Ovo nije klasična koncertna forma za lupofon, ovo je veoma savremena i napredna kompozicija u kojoj naslućujemo utjecaje iz Tristana i Izolde. Moram reći da je Wotan vrlo zahtjevno djelo, kako za publiku, tako i za izvođače.

Lupofon kao instrument za mene je novost prvi put dirigujem djelom u kojem se pojavljuje. Ima poseban zvuk, ali u tehničkom smislu za dirigenta ne predstavlja poseban izazov jer je stil sviranja sličan kao kod oboe", kaže dirigent Slaven Kulenović. 

S obzirom da u ovoj godini obilježavamo stogodišnjicu postojanja Sarajevske filharmonije, maestro Arter predložio je djelo koje je, praktično, vršnjak našeg orkestra. To je 'Tanzsuite' Bele Bartoka, orkestarska suita nastala 1923 godine, dakle prije tačno 100 godina. 

Dirigent Slaven Kulenović na probi Sarajevske filharmonije
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Dirigent Slaven Kulenović na probi Sarajevske filharmonije

Još jedna od zanimljivosti ovog koncerta bit će izvedba Bachovog Koncerta za obou i gudače u F-duru. S obzirom da se radi o baroknom djelu, kamerni gudački orkestar će prilikom izvedbe stajati, kako je to bio običaj u 18. stoljeću. 

Ovo nije prvi dolazak maestra Artera u Sarajevo. Gostovao je na festivalu savremene muzike Sonemus prije pet godina i tada svirao u dvorani Doma Armije. Ovaj put, slušat ćemo ga u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, u pratnji Sarajevske filharmonije, na koncertu koji u petak 24. februara počinje u 20,00. 

Ulaznce se mogu nabaviti putem servisa Kupikartu.ba

Matthias Arter predstavlja instrument lupofon
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Matthias Arter predstavlja instrument lupofon

Petak, 24. februar 2023. u 20 sati
Narodno pozorište Sarajevo

M. Arter: Aquarell on Bach's Ricercar a 6
J. S. Bach: Koncert za obou i gudače u F-duru BWV1053R
M. Arter: Wotan II za lupofon i kamerni orkestar - praizvedba
B. Bartók: Tanzsuite

MATTHIAS ARTER, oboa i lupofon
SLAVEN KULENOVIĆ, dirigent

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije