Rumunski dirigent Minhea Ignat i španski violinist Antonio Egea na koncertu Sarajevske filharmonije

0
V.A.Z.
Rumunski dirigent Minhea Ignat i španski violinist Antonio Egea na koncertu Sarajevske filharmonije
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Antonio Garcia Egea

Koncertni kalendar povodom sto godina postojanja Sarajevske filharmonije nastavlja se u petak 10. februara, kada će se u dvorani Narodnog pozorišta, s početkom u 20,00 sati predstaviti orkestar uz renomirane evropske goste. 

Zanimljiv repertoar koji ćemo slušati obuhvaća djela čiji su autori Bela Bartok, Eudardo Lalo i Nicolai Rimski Korsakov

Dirigent Minhea Ignat i solista na violini Antonio Garcia Egea stigli su u Sarajevo nekoliko dana uoči koncerta, te s orkestrom uvježbavaju program. 

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Za rumunskog dirigenta ovo je već drugi nastup uz Sarajevsku filharmoniju. Prisjeća se koncerta od prije deset godina kada je dirigovao ovim orkestrom prvi put i kaže kako je osjetan ogroman napredak

"Bio sam sretan što sam dobio poziv od Sarajevske filharmonije, a posebno sam počašćen što je to u stotoj godišnjici postojanja. Prije deset godina imao sam dva koncerta - u Sarajevu i Zenici. Već na prvoj probi prije nekoliko dana osjetio sam veliki napredak orkestra koji se desio u tom periodu od deset godina. Mnogo je mladih, jako dobrih muzičara što daje perspektivu i dodatnu mogućnost za rast orkestra. Sarajevska filharmonija je veoma dobar orkestar", kaže na početku razgovora dirigent. 

Možemo reći da je program koji su odabrali veoma zanimljiv jer odslikava različite kulture. Pitali smo dirigenta po kojim kriterijima je odabrao djela. 

"Bartokove Rumunjske plesove odabrao sam jer odslikavaju moju domovinu. U njima se može čuti dosta folklora iz Transilvanije, jer Bartok je bio i poznat kao zapisivač muzičke tradicije različitih podneblja, posebno na tlu Balkana. Ovaj komad je veoma kratak ali veoma bogato odiše folklorom. 

Kada je u pitanju Španska simfonija za violinu i orkestar Eduarda Laloa, ovo djelo odabrano je u dogovoru sa solistom koji takođe dolazi iz Španije. No, moram reći da je Španija i moja domovina jer tamo živim od 2005. godine. Na kraju ćemo odsvirati simfonijsku suitu Šeherzada  Nikolaja Rimskog Korsakova, jer sam želio prikazati i veliki utjecaj orijantalne kulture na cijeli Balkan. Obaviješten sam da je Sarajevska filharmonija ovo djelo nedavno izvodila uz istoimeni balet, no moram reći da će se koncertna izvedba ovog veoma kompleksnog djela razlikovati od baletne". 

Španski violinista Antonio Garcie Egea podijelio je mišljenje o značaju Španske simfonije kao djela koja na poseban način odslikava njegove korijene. Ono je, kako kaže, jedno je od omiljenih na njegovorm repertoaru. 

"Lalo je ovo djelo napisao za poznatog španskog violinistu Pabla Sarasatea, koristeći svu njegovu čuvenu virtuoznost. Tu se čuje mnogo radosti i energije, temperamenta. Drago mi je za priliku da Špansku simfoniju predstavim sarajevskoj publici, i to zajedno sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom koji uistinu zvuči odlično".

Antonio Garcia Egea sa sobom je u Sarajevo donio instrument koji je izrađen u 19. stoljeću u Njemačkoj. kako kaže, za svakog koncertnog solistu veoma je važan kvalitet instrumenta kao svojevrsni 'produžetak' tijela izvođeča ali i njegove duše, ako unutrašnji glas. 

Ovaj španski violinista do sada je imao priliku raditi s najvećim dirigentima svijeta, pa smo ga pitali kako je svaki od njih utjecao na njegovu karijeru. 

"Maestro Zubin Mehta, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Placido Domingo, Nicola Luisotti... svi su oni ostavjali utjecaj na mene i zahvaljujući tome sam napredovao. Radi se o dirigentima koji imaju visoke standarde i svaki put nastojite povisiti svoja postignuća i nivo i to punim srcem. Ne samo da su utjecali na mene kao muzičara već i kao cjelokupnu ličnost. Na sličan način na mene su utjecali i različiti profesori kod kojih sam učio, od Španije, preko Salzburga, Brisela pa do ruske škole", kaže Antonio Egea.

Zasigurno će koncert na kojem će se predstaviti ova dvojica umjetnika evropskog ranga, ostati zapamćen među publikom u Sarajevu. 

Minhea Ignat i Antonio Garcia Egea na probi
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Minhea Ignat i Antonio Garcia Egea na probi

Petak, 10. februar 2023. u 20 sati
Narodno pozorište Sarajevo

  • B. Bartók: Rumunski narodni plesovi
  • E. Lalo: Španska simfonija za violinu i orkestar op.21
  • N. Rimsky-Korsakov: Šeherezada op. 35

ANTONIO GARCÍA EGEA, violina

MIHNEA IGNAT, dirigent

Ulaznice se mogu kupiti preko servisa Kupikartu.ba

Antonio Garcia Egea i Minhea Ignat na probi
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Antonio Garcia Egea i Minhea Ignat na probi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije