Jazz orkestar mladih Savezne Republike Njemačke uskoro nastupa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Jazz orkestar mladih Savezne Republike Njemačke uskoro nastupa u Sarajevu
Foto: Goethe Institut / Kenny Clarke-Francy Boland Big Band

Goethe-Institut BiH zajedno sa Njemačkim vijećem muzike (DMR) premijerno organizuje koncert Bundesjazzorchestera (BuJazzo), jazz orkestar mladih Savezne Republike Njemačke, 13. oktobra od 19 sati u prostorijama Brew Imperial Society (bivši kino Imperijal), saopćeno je iz Goethe-Instituta BiH.

22 mladih muzičarki i muzičara nastupit će sa programom "A Tribute to Kenny Clarke-Francy Boland Big Band" pod rukovodstom gospodina Jiggs Whigham-a, nekadašnjeg prvog tromboniste i soliste legendarnog Big Banda Glenn Miller-a, Stan Kenton-a i Kurt Edelhagen-a.

Tokom svoje dugogodišnje karijere Jiggs Whigham dirigovao je i BBC Big Band, RIAS-Bigband iz Berlina i Plesni Orkestar javnog emitera pokrajine Nordrheinwestfalena (West Deutscher Rundfunk).

Još uvijek radi kao umjetnički direktor i dirigent za BuJazzo i Jazz Orkestra iz Berlina, kao i za Jazz Orkestar mladih u pokrajini Brandenburg. Pored toga, Whigham je tražen kao međunardoni solist u različitim orkestrima i gostujući profesor na obrazovanim institucijama u cijelom svijetu.

Maloj turneji koja vodi ovaj orkestar kroz Albaniju i Crnu Goru, zadnja stanica biće u Sarajevu gdje BuJazzo dobija podršku Sarajevo Big Banda, koji će otvoriti koncert u Imperialu.

Sarajevski Big Band i BuJazzo će na ovom koncertu razmjeniti muzičare koji će solirati i nastupati kao dio duvačke sekcije sa numerama oba Big Banda.

Partneri koncerta su Jazz Fest Sarajevo, Muzička Akademija Sarajevo, Sarajevo Big Band, Imperial Brew Society i Jazzbina. Medijski pokrovitelj je Radio Sarajevo. Ulaz na koncert je besplatan.

Pored koncerta, Jiggs Whigham zajedno sa trubačkom sekcijom orkestra mladih iz Njemačke održaće radionicu i masterclass 14. oktobra od 10 do 13 sati u prostorijama Muzičke Akademije Sarajevo.

Zajedno sa duvačkom sekcijom Sarajevo Big Band-a i studentima odsjeka za duvačke instrumente Muzičke Akademije zajedno će raditi na partiturama iz knjige BuJazzo-a.

Osim ovog pojedinačni solisti, instrumentalisti i vokalisti BuJazzo Orkestra sudjelovaće na Jam Session-u u klubu "Jazzbin"“ 14. oktobra 2019. godine od 21.30 sati uz pratnju jazz sastava Sarajevo Jazz Guerilla.

Ulaz na ovaj događaj je također besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije