Izložba "Zvukovi rata" u srijedu u Historijskom muzeju BiH

0
Radiosarajevo.ba
Izložba "Zvukovi rata" u srijedu u Historijskom muzeju BiH
Foto: MESS / Pozivnica za izložbu

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u srijedu 26. aprila bit će upriličena izložba "Zvukovi rata" (autorski projekat).

U okviru izložbe, predstavljena će biti i tri umjetnička rada: "Simfonija opsade" elektro - akustična instalacija Harisa Sahačića, "Pripovijedanje o opsadi" dokumentarni film Lejle Odobašić Novo i Emira Klepe, kao i "Mir" zvučni performans Mirsade Zećo s početkom u 19.00 sati.  

Na osnovu svjedočanstava petnaest svjedoka i svjedokinja, projekat i izložba istražuju odnos između zvuka, prostora, sjećanja i rata.

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

"Sound Lifeline" uključuje istraživačke kao i umjetničke komponente koje se bave zvučnim sjećanjem na rat.

Sljedeći dan, u četvrtak, 27. aprila, također u Historijskom muzeju, bit će organizirana panel diskusija na kojoj će detaljno biti predstavljen istraživački okvir projekta kao i umjetničke komponente. U okviru panela govorit će ​​i međunarodni stručnjaci iz oblasti studija zvuka, te partneri iz konzorcija iz projekta "B-Air", Heikki Uimonen sa Univerziteta istočne Finske, Saška Rafek Perko sa Radio televizije Slovenije i Giorgos Samantas iz TwixtLaba iz Grčke. Moderat će biti Nihad Kreševljaković.

'U dobroj volji - Slavimo zajedno': Izložba koja pokazuje da zajedništvo i dalje živi u BiH

'U dobroj volji - Slavimo zajedno': Izložba koja pokazuje da zajedništvo i dalje živi u BiH

Isti dan, nakon panel diskusije, u 18.00 sati u Fondu Memorijala Kovači bit će upriličena promocija fotomonografije "Sarajevo 1992-1996" italijanskog fotografa Enrica Dagninoa. U pitanju je knjiga fotografija koja sadrži više od 100 slika iz perioda opsade Sarajevo. Ova knjiga je vrlo izravan i vizuelni dokument o gradu Sarajevu i njegovim ljudima tokom opsade, popraćen Dagninovim bilješkama i crtežima iz tog vremena, a uz tekstove Džemila Hodžića, Nihada Kreševljakovića i Enrica Martija. Izdavač fotomonografije je Kuma International 2023. Kako je Džemil Hodžić napisao u ovoj knjizi: "Ovo je "bolno svjedočanstvo brutalne opsade iz objektiva fotoreportera koji je bio dio nas u tim teškim vremenima. Ovo su mnogo više od slika sukoba. One su svjedočanstvo o empatiji čovjeka koji je oprezno hodao među nama i svjedočio boli i patnji koju smo pretrpjeli. Osjetio je ono što smo mi osjećali i zabilježio to sa tačnošću, iskrenošću i ljubavlju".

Naša zajednička planeta gori: Ako nema rješenja, izmislit ćemo ga!

Naša zajednička planeta gori: Ako nema rješenja, izmislit ćemo ga!

Posljednji program Modula Memorije u ovoj sedmici, bit će projekcija dokumentarnog filma "Transforming Tomorrow", reditelja Dine Mustafića, a bit će upriličena u Fondu Memorijala u 19.00 sati, nakon promocije fotomonografije. U pitanju je film ironičnog naslova koji je radni moto multinacionalne kompanije Mittel Steel sa svojim postrojenjima u BiH. Beskrupulozni u profitu, godinama "prikrivaju" svojim radovima tragove zločina u rudniku Omarska kao mjestu jednog od najstrašnijih logora devedesetih, na kraju 20. stoljeća. Potom se te rude tope u zeničkim postrojenjima željezare bez ekoloških standarda, truje se stanovništvo koje je po broju oboljelih od plućnih bolesti, najviše karcinomima, među prvima u Evropi. Sve završava u legurama, kao velika željezna instalacija u čast londonske olimpijade, senzacija zvana ArcelorMittal 0rbit, visine 114,5 metara, Olimpijski toranj. U tom trijumfu imaginacije objektivno se mogu naći i ostaci mrtvih logoraša i duše otrovanih. 

Ulaz za posjetitelje i posjetiteljice Modula Memorije za sve programe je besplatan.

Sve aktivosti Festivala MESS mogu se pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS, navodi se u saopćenju. 

#ModulMemorije2023 Predstavljamo izložbu "Zvukovi rata" / “Sound Lifeline” ispred Internacionalnog Burch Univerziteta...

Posted by Festival MESS on Sunday, April 23, 2023

Izložba će biti otvorena do 10. maja 2023. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije