Sarajevo / Izložbom o prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi otvoren Balet fest

19. 09. 2019. u 20:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Izložbom velikog formata posvećenoj Riki Levi, prvoj profesionalnoj balerini iz Sarajeva i primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu, otvoreno je jubilarno deseto izdanje Balet Festa. 

Otvaranje je upriličeno u Galeriji Novi Hram. 

Balet fest: Jubilarno izdanje dovodi umjetnike iz Španije, Srbije, Slovenije, Češke.....

Balet Fest Sarajevo: Rikica Levi prva je u BiH zaplesala na vrhovima prstiju

Inače, Riki Levi je rasla u tradicionalnoj sefardskoj porodici u kojoj su sve kćerke bile izuzetno kreativne i nadarene (njena najstarija sestra bila je spisateljica i prosvetiteljica  Laura Papo Bohoreta). S obirom da Sarajevo u to vrijeme nije imalo pozorište, Riki Levi je angažman pronašla u Beogradu, no uvijek se vraćala svom rodnom gradu. Tražila je da joj na nadgrobnom spomeniku piše Sanjam Sarajevo.

U čast prve profesionalne balerine iz Sarajeva, ovogodišnji Balet Fest predstavlja izložbu u sklopu koje se održao i performans. 

Izložbom o prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi otvoren Balet fest - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Izložbom o prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi otvoren Balet fest

"Riki Levi je prekrasna djevojka koja je počela u društvu La Benevolencija, školovala se u Zagrebu i Beču. Svoje profesionalnu karijeru imala je u Beogradi, ali nikad nije zaboravila svoje Sarajevo. Bacili smo akcent na nju jer se ona prva popela na vrhove prstiju BiH i pokazala da ovakva umjetnost nie privilegija bogatih.

Ovo je početak za one koji žele da nastavimo istraživati naše početke. Ovim želimo pokazati zašto je baš Riki dragocjena nama u Sarajevu i zog toga što je balet kod nas začet zahvaljujući njoj", kazala je Edina Papo direktorica Balet Festa.

Izložbom o prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi otvoren Balet fest - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Izložbom o prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi otvoren Balet fest

NEMA KOMENTARA