Izložba novinske fotografije: Svijet kroz objektiv Fehima Demira

0
Radiosarajevo.ba
Izložba novinske fotografije: Svijet kroz objektiv Fehima Demira
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba novinske fotografije Fehima Demira

Izložba novinske fotografije Fehima Demira otvorena je večeras, 17. oktobra u galeriji Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo, sa početkom u 19 sati.

U periodu od 17. do 30. oktobra, publika će imati priliku pogledati fotografije nastale u proteklih dvanaest godina. Fotografije koje pričaju priče, prenose emocije i dokumentuju svijet oko nas, jer gdje nema fotografije nema ni događaja.

Fehim Demir, priznati novinski fotograf, kroz svoj rad je zabilježio brojne važne trenutke i događaje širom svijeta. Rođen 03. marta 1959. u Kijevu kod Sarajeva, kao fotoreporter je počeo raditi 1979. u dnevnom listu Oslobođenje.

Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"

Trumpova izjava 'zapalila' svijet: "Zelenski je za sve kriv"

Početkom raspada Jugoslavije 1991. godine počinje raditi za Evropsku pressphoto agenciju iz Njemačke sve do marta 2024. godine. Tokom rada pratio je više svjetskih i evropskih događaja, ratove na prostoru bivše Jugoslavije, evropska i svjetska prvenstva u fudbalu, rukometu, džudou, stonom tenisu, biatlonu, brzom trčanju, Zmske olimpijade i druge događaje.

Povodom Dana lista Oslobođenje, dobitnik je nagrade za serijal fotografija iz Kurdistana 1990. godine. Dva puta je dobitnik nagrade Društva novinara Bosne i Hercegovine, kao Fotoreporter godine.

Svjetski, a naš: Otvorena izložba fotografija "Strašni u Vijećnici"

Svjetski, a naš: Otvorena izložba fotografija "Strašni u Vijećnici"

U vremenu u kojem dominira digitalni medij, novinska fotografija ostaje snažan vizuelni element i alat za prenošenje istine i oblikovanja javnog mijenja. Poput svjedoka historijskih događaja, ova vrsta fotografije je veoma moćno sredstvo komunikacije i utjecaja, te nam pomaže u boljem shvatanju svijeta u kojem živimo. Novinska fotografija ima moć da informiše, inspiriše, emocionalno povezuje ali i podstiče na akciju i razmišljanje što je čini veoma važnim i utjecajnim medijem u savremenom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije