Izložba doniranih umjetničkih slika Petra Perice Vidića u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Izložba doniranih umjetničkih slika Petra Perice Vidića u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Petar Perica Vidić donirao ANU BiH 15 umjetničkih slika

Akademik Petar Perica Vidić donirao je Akademiji nauka i umjetnosti petnaest umjetničkih slika.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine tim povodom organizira izložbu doniranih umjetničkih slika od 2. do 10. decembra 2020. godine.

Izložba će biti postavljena u prostorijama ANUBiH, Bistrik 7, od 2–10. decembra 2020. godine. Otvaranje izložbe održaće se 2. decembra s početkom u 11:00 sati.

Pozdravnu riječ na otvorenju izložbe imaće predsjednik ANUBiH, akademik Miloš Trifković, uvodnu riječ održaće akademik Petar Perica Vidić. 

Petar Perica Vidić donirao ANU BiH 15 umjetničkih slika - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Petar Perica Vidić donirao ANU BiH 15 umjetničkih slika

Akademik Petar Perica Vidić rođen je 7. 8. 1938. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu završio je u Sarajevu, a klasičnu gimnaziju u Visokom. Studij filozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Tokom 1965. i 1966. godine radio je u ateljeu akademskog slikara prof. Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. godine odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi prof. Maxa Melchera. Od 1970. predavao je Likovnu umjetnost, a kasnije i Povijest umjetnosti u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Vršio je mnoge dužnosti u svojoj Zajednici. Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Član je i brojnih društvenih organizacija. 1995. godine postaje članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama.

Imao je preko 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih u: Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Engleskoj, Izraelu, Grčkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji i dr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije