Prkos vremenu: Otvorena izložba slika "Autoportret" Borka Močevića

0
Fena
Prkos vremenu: Otvorena izložba slika "Autoportret" Borka Močevića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Borka Močevića

Izložba slika Borka Močevića otvorena je u Sarajevu u Galeriji "Roman Petrović".

Događaj je podržala Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Gradimir Gojer, bivši ministar kulture Kantona Sarajevo, u obraćanju zvanicama je izložbu nazvao događajem godine jer su, kako je naveo, Đorđević (Aleksandar, ambasador Srbije u BiH) i autor Močević odlučili da se "odupru surovom vremenu koronavirusa, da mu prkose, te naprave izložbu koja ima umjetnički dignitet".

Gojer je ukazao na dva segmenta ovog Močevićevog likovnog predstavljanja - na portrete ličnosti koje su bitno uticale na autorove artističke poglede, kao što je, primjerice, Branislav Nušić, najveći pisac koji je ikada živio u Sarajevu, kako je naveo Gojer.

Drugi element izložbe proističe iz jedne od karakteristika autorovog slikarstva - iz njegovog senzibiliteta za likovni prikaz ljudske ruke i nevjerovatno širokog spektra njenih značenja.

U ovom slučaju, po Gojerovim riječima, Močević donosi grč koji trenutno hara svim krajevima.

"U 'rukama' Borka Močevića su grčevi, jadi, morije", kazao je Gojer.

Gradimir Gojer zaključuje da naprosto nema šanse da Borko Močević ostane nezabilježen u povijesti umjetnosti nastavi li utabanim artističkim izrazom.

Izložba "Autoportret" otvorena je u prisustvu gostiju među kojima je bio i srbijanski ambasador u BiH Aleksandar Đorđević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije