Izložba "Čuvari": O požrtvovanim zaštitnicima naše prirode

Radiosarajevo.ba
Izložba "Čuvari": O požrtvovanim zaštitnicima naše prirode
/ Izložba Čuvari
Borba za rijeke Bosne i Hercegovine, naše najveće bogatsvo, prikazano je na izložbi fotografija koja će biti postavljena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Organizatori - Centar za životnu sredinu i Zemaljski muzej pozivaju publiku na otvaranje izložbe fotografija Čuvari autora Luke Tomca u ponedjeljak 21. novembra u 19.00 sati na Odjelu etnologije. 

Prilikom otvaranja bit će predstavljeno i ukoričeno izdanje fotografija i priča aktivista - čuvara.

Projekat Čuvari (Keepers) je fotografsko istraživanje raznovrsne mreže ljudi koji se bave očuvanjem prirode širom Evrope. Na izložbi će biti prikazana i borba za rijeke Bosne i Hercegovine, njeno najveće bogatstvo.

Kroz priču Nataše Crnković, aktivistice za zaštitu rijeka BiH, saznat ćete način na koji se svakodnevno bori za očuvanje najvećih bogatstava u našoj zemlji. Na izložbi će biti prikazane i fotografije predjela iz cijele Evrope, kao i priče aktivista iz drugih zemalja o borbi za očuvanje prirode.

Važnost ove izložbe mjeri se brojem i naporom aktivista i volontera na popravljanju štete koju su dragocjeni ekosistemi pretrpjeli zbog neodgovornih ljudskih postupaka.

Projekt Čuvari (Keepers) do sada je gostovao u Briselu (Belgija), La Velleti (Malta), Limasolu (Kipar), Ženevi i Lausanni (Švajcarska), Tbilisiju (Gruzija), Zagrebu i Dubrovniku (Hrvatska), a nakon Sarajeva i Banja Luke, izložba i knjiga nastavljaju putovanje prema Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Norveškoj.

Otvoranju izložbe prisustvovat će i autor Luka Tomac. Čuvari će se u Zemaljskom muzeju moći pogledati do 5. decembra 2016. godine. Nakon ovoga, izložba će sredinom decembra biti postavljena u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije