Izložba BIRN-a o novinarima poginulim u ratovima na Balkanu

1
BIRN BiH
Izložba BIRN-a o novinarima poginulim u ratovima na Balkanu
Foto: Birn / Ilustracija

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) predstavit će izložbu i knjigu o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon nasilnog raspada Jugoslavije.

Izložba Balkanske istraživačke mreže "Last Despatches" bit će otvorena u Sarajevu 14. decembra u prostorijama koje će od sljedeće godine biti BIRN-ov regionalni muzej – Reporterska kuća, posvećena novinarima i medijskim pitanjima, ratovima u bivšoj Jugoslaviji i izazovima savremenog novinarstva.

Izložba je bazirana na BIRN-ovom dugogodišnjem serijalu "Last Despatches", posvećenom novinarima i drugim medijskim radnicima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon ratova na Balkanu 1990-ih godina.

Neki od 155 poginulih novinara i medijskih radnika bili su strani dopisnici koji su na Balkan došli da izvještavaju o sukobima, ali većina njih su bili državljani zaraćenih republika. Neki su ubijeni dok su se javljali s linija fronta, drugi na ulicama svojih rodnih gradova, a neki i u kancelarijama svojih redakcija.

Na izložbi će biti predstavljena i BIRN-ova nova knjiga Last Despatches, koja sadrži 20 priča iz istoimenog serijala, obuhvatajući lična sjećanja porodica, prijatelja i kolega ubijenih.

"Ove priče daju uvid u rad medija na izradi prvih istorijskih izvještaja o raspadu federativne Jugoslavije", ističe Marija Ristić, regionalna direktorica BIRN-a.

"Ali ovo ne treba smatrati pokušajem da se opiše, dokumentuje i objasni putanja rata – ovo je zbirka priča o novinarima koje su napisali novinari. To je memorijal izgubljenim kolegama i odavanje počasti njihovom radu, ali ujedno i podsjetnik da su nam za izgradnju slobodnih društava potrebni slobodni mediji", dodaje Ristić.

Mjesto na kojem će se održati izložba u Sarajevu, sljedeće godine će postati novi muzejski i društveni prostor, pod radnim nazivom Reporterska kuća. To će biti prvi regionalni muzej na Balkanu koji će ispričati sveobuhvatnu priču o raspadu bivše Jugoslavije i ratovima koji su izbili tokom tog raspada.

Muzej će ponuditi uvjerljiv narativ zasnovan na činjenicama, ali neće biti samo mjesto baštine za ratnu historiju. Također će služiti i kao društveni prostor za okupljanje novinara i održavanje diskusija o kritičnim pitanjima s kojima se suočavaju društva u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, te za razmjenu ideja sa stručnjacima izvan regiona o razvoju kvalitetnog novinarstva i istraživačkog izvještavanja i o ulozi medija u sukobima i prevenciji sukoba.

"Mnogi izazovi s kojima su se novinari suočavali tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji ostali su kao trajne lekcije za medijsko izvještavanje o ratovima. Istovremeno, savremeno novinarstvo se suočava s problemima propagande i dezinformacija koje su pojačane online okruženjem i društvenim medijima", objašnjava Ristić.

Izložba "Last Despatches" bit će otvorena svakog dana od 12 do 20 sati u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu, od 15. do 19. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije