Veliko priznanje / BIRN BiH dobitnik specijalne nagrade European Press Prize

11. 06. 2020. u 13:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je ovogodišnje Specijalne nagrade European Press Prize.

Članovi žirija su objasnili da su nagradu dodijelili zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”.

“Rad BIRN-a osigurava jedinstvenu arhivu svih suđenja za ratne zločine, kao i mnoge lične priče preživjelih, dokumentarne filmove o žrtvama seksualnog nasilja i porodicama nestalih, i brojna druga istraživanja i analitičke priče”, naveli su članovi žirija. 

Objašnjavajući zašto je nagrada dodijeljena BIRN-u BiH, žiri je objasnio da ima mogućnost da izdvoji “posebnu izvrsnost” u evropskom novinarstvu svake godine.

“Žiri za 2020. godinu European Press Prize nagrađuje Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Specijalnom nagradom. BIRN BiH je osnovan 2005. godine da pruži ljudima u BiH tačne i pravovremene informacije o vladavini zakona u zemlji i široj regiji”, navodi se u objašnjenju dodijeljene nagrade. 

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić kaže kako nagrada znači puno novinarima u redakciji.

“Ova nagrada znači neopisivo mnogo svima nama koji smo proveli dane, sedmice i mjesece pišući o ratnim zločinima i izvještavajući svakodnevno iz sudnica kako bismo zabilježili iskaz svake žrtve koja je došla ispričati svoju priču. Ova nagrada pripada i žrtvama, jer naš rad bi bio bezvrijedan da nije preživjelih žena i muškaraca koji su skupili hrabrost da podijele s nama najstrašnije stvari koje su doživjeli, pokazujući hrabrost, strpljenje i snagu kakvu mi ne možemo shvatiti. Zato je naša uloga da uvijek čuvamo njihovo poštovanje i pružimo sigurno mjesto da ispričaju svoje priče”, rekao je Džidić. 

Članica žirija Alexandra Föderl-Schmid iz novina Süddeutsche Zeitung je kazala da BIRN “zaista radi dobar posao”.

“Oni stvarno podržavaju istraživačko novinarstvo u BiH, a to je tamo težak zadatak”, kazala je Föderl-Schmid. 

Urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić kaže da je nagrada European Press Prize veliko priznanje od nekih od najboljih evropskih novinara.

“Posebno mi je drago što su članovi žirija prepoznali naš istraživački rad na važnim pričama za društvo. Svakodnevna posvećenost naših novinara da bi uradili i napisali istraživačke priče i istrajnost u prenošenju osjetljivih i bitnih priča sada su dobili priznanje i novo ohrabrenje. Izuzetna je čast dobiti ovo priznanje”, rekao je Mujkić. 

European Press Prize je jedna od najprestižnijih evropskih novinarskih nagrada koje se dodjeljuju novinarima i medijima iz 47 zemalja Vijeća Evrope. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije – za istraživačke priče, istaknuto izvještavanje, komentar i inovacije – te Specijalna nagrada (Special Award)

Izvršni direktor European Press Prizea Thomas van Neerbos je kazao kako “nikada prije lista prijavljenih, nominovanih i pobjednika nije bila toliko različita”.

“Od redakcija u Norveškoj do hrabrih ureda BIRN-a i DoR-a [Rumunski medij Decât o Revistă], od suprotstavljanja kineskoj nadzornoj državi, seksizma u sportu do ličnih suočavanja sa eutanazijom, ovo je pravi domet evropskog novinarstva, ovo su teme o kojima trebamo raspravljati”, kazao je Van Neerbos. 

Ceremonija dodjele nagrada trebala je biti održana u Berlinu, ali je zbog pandemije koronavirusa odlučeno da se nagrade proglase interaktivnim objavama na internetu

“Želimo da održimo našu misiju i skrenemo pažnju i nagradimo najbolje u evropskom novinarstvu, pa vas pozivamo da doživite ineraktivne najave European Press Prizea za 2020. godinu – kako bismo leaureatima i pobjednicima odali počast koju zaslužuju”, navodi se u objašnjenju o promjeni načina dodjele nagrada 2020. godine. 

Organizatori nagrade su pripremili posebnu prezentaciju nazvanu “Drumscroll” na kojoj će prikazati najbolje evropsko novinarstvo ove godine.

Žiri čine Sylvie Kauffmann, predsjedavajuća žirija i urednička direktorica francuskog lista Le Monde, Yevgenia Albats, urednica nezavisnog ruskog medija The New Times, Alexandra Föderl-Schmid, dopisnica Süddeutsche Zeitunga iz Izraela i Palestine, Alan Rusbridger, bivši urednik The Guardiana i predsjedavajući Reutersovog Instituta za studije novinarstva (Reuters Institute for the Study of Journalism), i Juan Luis Sánchez, suosnivač i zamjenik urednika španskog digitalnog medija “eldiario”.

Cilj nagrade je jednostavan, objašnjavaju organizatori – odati počast i ohrabriti novinarstvo najvećeg kvaliteta gdje god se ono može pronaći na našem kontinentu.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba čestita kolegama s BIRN-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA