BH novinari o hajci i napadima na društvenim mrežama na Nikolu Vučića

Radiosarajevo.ba
BH novinari o hajci i napadima na društvenim mrežama na Nikolu Vučića
Foto: Ilustracija / BH novinari

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje prijetnje Nikoli Vučiću, novinaru N1 TV iz Sarajeva, upućene putem društvenih mreža, nakon njegove objave na Twitteru.

Komentarišući vijest da se Zapadno - hercegovački kanton proglasio “korona - free zonom”, novinar Vučić je putem Twittera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism –free´ zone”. Nakon toga su uslijedile prijetnje, pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim “ u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i račun njegove porodice.

UO BH novinara smatra neprihvatljivim prijetnje nasiljem, govor mržnje i pokretanje hajke na novinara Vučića i članove njegove porodice, te poziva MUP Federacije Bosne i Hercegvine, kao i Federalnu upravu policije na hitnu reakciju, istragu prijetnji i poduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje stoje iza njih.

UO BH novinara izričito naglašava kako su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivično djelo, što znači da niko ne smije koristiti javni komunikacijski prostor kako bi ugrožavao sigurnost bilo koga, u ovom slučaju novinara Vučića i njegove porodice.

Neslaganje sa Vučićevim komentarom nikako ne smije biti izgovor za nasilje ili prijetnje smrću, budući da sloboda govora i javna politička debata podrzumijevanju kritiku, negiranje, osporavanje i argumentiranu polemiku o nečijim tvrdnjama ili stavovima. Također, podsjećamo kako novinari i(li) mediji, pa makar to bilo i putem društvenih mreža, ne smiju kršiti pravila profesionalnog, objektivnog i korektnog izražavanja.

U tom kontekstu, UO BH novinara skreću pažnju na neprihvatljivo pokretanje medijske hajke na Nikolu Vučića, kao i politčke manipulacije, činjenično neutemeljene natpise i generalizacije u vezi sa njegovim Twitter komentarom u jednom broju medija iz Hercegovine. Posebno je neprihvatljivo kršenje prava na privatnost, kao i nepotrebno izlaganje javnosti Vučićevih roditelja, posebno oca, za šta ne postoji nikakav razuman osnov niti opravdan javni interes.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju obavijestiti nadležne policijske organe Federacije BiH, Vijeće za štampu i online medije u BiH i Regulatornu agenciju za komuniakcije, kao i sve druge medijske organizacije i institucije u BiH i Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije